ОбществоРегионални

Изложба от кристали и съкровища на Земята гостува в Сарафската къща до 20-ти декември

Анелия Балабанова

Изложба в Сарафската къща разкри съкровищата на Земята по повод 6-ти декември. Никулден е празник не само за тези, носещи името на светеца, на банкерите и моряците, но и за всички дарители. Дарителството е залегнало във философията и дейността на НДФ „13 века България” вече повече от 35 години и в четвъртък това беше засвидетелствано за пореден път. Момичетата от ДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева посрещнаха с коледни песни присъстващите, сред което с приветствени думи към публиката се обърна уредникът на Сарафската къща Марияна Лобутова. Изложба от такъв тип – показваща уникалните природни красоти гостува за пръв път в нашия град. Появява се като плод на доброто сътрудничество между НДФ „13 века България” и Националния музей „Земята и хората”.

Кристали в почти човешки ръст можеха да се видят сред експонатите. Те са най-съвършеното творение в минералното царство. Тяхната красота и симетрия, гладки блестящи стени и прави ръбове впечатляват хората от дълбока древност. Съвършени кристали, съизмерими с човешки ръст се срещат в природата изключително рядко и се наблюдават само при няколко минерала – кварц, калцит, гипс, берил, турмалин, фелдшпат и слюда. Те се образуват в течение на милиони години при определени физико-химични условия и са свидетели на многомилионната история на Земята. Колекцията от гигантски кристали на Нац. музей „Земята и хората” е дарение от колекцията на българина Илия Делев. Благодарение на хора като него тя може да се види и в наши дни. „Дарителството е явление с много дълбоки корени, което продължава да пали сърцата” – категорична беше в изказването си Слава Иванова – изп.-директор на НДФ „13 века България”. Лариса Нешева от Националния музей „Земята и хората” сподели още подробности, свързани с експонатите. Не пропусна да спомене, че те са от колекцията на Илия Делев. Представлява нещо уникално, което ще остане на разположение и може да се види в Сарафската къща до 20-ти декември. На красотата и изяществото, подарени от природата беше посветена първата част от събитието.

Втората беше посветена на дарителството. Директорът на ЦНСТД-Самоков Ваня Соколова получи чисто нова сушилня за дрехи подарена от НДФ „13 века България” в лицето на Слава Иванова. Центърът имаше нужда от такъв уред. Купи и медали, отново дарение от Фонда получи Светла Костова – директор на СУ „Никола Велчев”. Желанието е те да станат притежание на изявени и талантливи деца от училището. Светла Костова коментира, че има деца, които се справят еднакво добре и в учението, и в спорта. Обеща част от купите и медалите да отидат при отличилите се ученици в състезанието „Математика без граници” и конкурса „ Национален парк „Рила” – познат и непознат”. Албена Попова – преподавател в ПГ по туризъм връчи плакет на М. Лобутова в знак на благодарност за дългогодишното сътрудничество между училището и Сарафската къща. Песните на „Медените звънчета”сложиха финална точка на празника.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close