Регионални

Изложба на графики, отразяващи дейността на МВР, ще бъде открита в Самоков

Hudojestvena-galeria  МВР Пресцентър

На 5 юли в 18 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков ще бъде открита изложба графика. Тя представя част от      художествените произведения, съхранявани във фондовете на сектор „Музейна дейност и оркестър“- АМВР. Тя започва с едно на пръв поглед  необичайно сътрудничество между Министерство на вътрешните работи и Съюза на българските художници в близкото минало. Тогава са  организирани изложби, правени са поръчки на български творци в различни области на изобразителното изкуство- живопис, графика, с  скулптура, карикатура. Те засягат теми, свързани с разностранната дейност на вътрешното ведомство по защита на националната сигурност,  охраната на обществения ред, борбата с престъпността и превенцията, противопожарното дело, контрола на пътното движение. Включени са и портрети на служители и известни личности, съпричастни към работата на министерството през различните исторически периоди.

Сред авторите са известни имена като Стоян Венев, Петър Чуклев, Румен Скорчев, Христо Нейков, Христо Стайков, Катя Костова, Христо Брайков, Юли Минчев, Стефан Марков и др.

Посетителите на Историческия музей в гр. Самоков ще имат удоволствието да са сред първите им ценители години по- късно.

Чрез универсалния език на изкуството са обрисувани по нетрадиционен начин моменти от нелекия труд на пазителите на закона, представени са актуални и към момента теми.

Експозицията е посветена на професионалния празник на МВР- 5 юли и отбелязването на 136- та годишнина на ведомството. Тя подкрепя Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители в системата на МВР.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close