ОбществоРегионалниСамоков

Изложбата „Познатият – непознат Петър Боев“ ще гостува в София

Изложбата „Познатият – непознат Петър Боев“ ще гостува в София. Петър Боев (1912-2004 г.) е офицерски син, фотограф, писател, журналист. Човек с обществена дейност надхвърляща половин век и автор на единствената история на българската фотография в два тома. Не на последно място Боев е самоковец. Той е познат повече като историк на българската фотография, а не толкова като фотограф и в житейски план. Изложбата ще бъде представена в столицата в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ /ул. Московска“/, на 8 февруари от 17:30 часа.

Зрителите ще могат да видят непоказвани снимки от семейните албуми, негови картини, рисунки, лични вещи, документи. Петър Боев е силно свързан със столичния град. Той е роден тук и прекарва по-голямата част от живота си в София. Боев описва стара София, но и богатият фотографски живот който кипи там, както преди 1944 г., така и след това. Недалеч от залата на архивите се намира мястото където е била ДП “Българска фотография” – Боев работи там активно и е един от създателите на Държавния фотоархив.

Посетителите ще могат да видят и оригинални видео материали, свързани с живота на Петър Боев. Куратор на изложбата е Силвио Томов (уредник нова история в Исторически музей – Самоков), а тя се реализира от три институции: Градски исторически музей – Самоков, Държавна агенция “Архиви” и Български фотоклуб (основан 1920 г.). Изложбата ще продължи един месец.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close