ОбществоРегионалниСамоков

Изложбата “Петър Боев -познатият – непознат” ще гостува в Казанлък

“Самоков 365”

Изложба „Петър Боев – познатият-непознат” ще могат да видят любителите на фотографското изкуство от 05.01. до 02.02. 2022 г. в Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, гр. Казанлък. Двете институции имат дългогодишно партньорство и връзки. Тук са показвани изложбите “Първите фотографи в България”, както и такава за Димитър Радойков, самоковски зограф, живял и творил в гр. Казанлък. И двете са дело на уредниците от Исторически музей-Самоков.

Петър Константинов Боев е офицерски син, фотограф, писател, журналист. Човек с обществена дейност, надхвърляща половин век и автор на единствената история на българската фотография в два тома. Не на последно място Боев е самоковец. Той е познат повече като историк на българската фотография, а не толкова като фотограф и в житейски план.

Сега ще бъдат изложени непоказвани снимки от семейните албуми, негови картини, рисунки, лични вещи, документи. Посетителите ще могат да видят още и оригинални видео материали, свързани с живота на Петър Боев. Изложбата се организира съвместно от Историческия музей, Държавна агенция „Архиви” и Български фотоклуб (основан 1920 г.). Куратор e Силвио Томов – уредник „Нова история” в самоковския музей. Петър Боев засяга в своите трудове историята на фотографията в Казанлък както преди 09.09.1944 г., така и в по-ново време. Изложбата бе показана първо в Самоков, предвижда и да бъде експонирана в София.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close