КултураРегионалниСамоков

Излезе от печат книга за 50-годишния юбилей на Младежки дом – Самоков

Анна Манова

Излезе от печат книгата, посветена на 50-годишнината на Младежки дом – Самоков. Автор е самият уредник Латинка Щъркелова, чийто живот е толкова обвързан с културната институция, че почти са се сляли в едно, а Щъркелова се е превърнала и в негов символ. Тя е и най-дългогодишният ръководител на Младежкия дом, вече 28 години.  А дните й пулсират в ритъма на всичко, случващо се в Дома.

Книгата е събрала в себе си множество публикации в пресата през годините, които са хроника за всичко, което се е случвало като дейност през този половин век. Или както в предговора пише историкът Нина Христовска: „Настоящата книга не е история в пълния смисъл на думата. Това е един вид обществен отчет за усилията да се поддържа жив и действащ един организъм, пряко свързан с младата част от обществото“.

Младежкият дом съществува от 1972 година и негов пръв директор е Петър Домишляров. Той е начело на Дома до 1977 г. През тези години е изграден Клуб за интернационална дружба, с ръководител Райчо Златев и председател Цветанка Николова. Създадени са още Литературен кабинет, под ръководството на Христо Дедьов, драматичен състав, Клуб по художествено слово, фотоклуб с ръководител Крум Домишляров, секция по тенис с треньор д-р Митев и др. Основен двигател на дейността тогава е Вокално-инструментален състав „Самокови“, като един от участниците е китаристът Христо Христов. Създаден е и музикален квартет с ръководител Михаил Янков. За силните години на Дома свидетелстват провежданите срещи – разговори с поети, писатели, артисти сред които имена като Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Тончо Русев, Лили Иванов, Емил Димитров, Стефан Данаилов, Росица Кирилова, Маргарита Христова, Борис Годжунов и др.

Директори на Младежки дом след това са Иван Иванов /1977 – 1981 г./, Любомир Валявичарски / 1981 -1984 г./, Малинка Бакрачева /1984-1986 г./, Христина Трилева /1986-1994 г./ и Латнка Щъркелова от 1994 година до днес.

Развълнувано Щъркелова подчерта, че е това е един „двугодишен личен проект“, който е издаден по повод 50-годишния юбилей на Младежкия дом, който се навършва през април 2022 г.

„Горда съм, че книгата я има, защото тя ще бъде в ръцете на моите деца, внуци и надявам се правнуци. Наистина чувството е много приятно и се надявам тази книга да остави една диря в културния живот на моя любим Самоков“, каза Щъркелова. Тя благодари на Община Самоков за финансовата подкрепа за издаване на книгата и на всички партньори през годините.

Онлайн предствяне направи историкът Силвио Томов, който обобщи, че си заслужава да се прочете книгата и тя да остане в паметта на самоковци.

„Във времена на криза, в които живеем, много лесно се отказваме от културата. Тя отпада като ненужно финансово бреме. За щастие има много положителни примери в обратна посока. Тук искам да цитирам големия фотограф Николай Трейман, който говори за острови на културата. Младежкият дом е именно един такъв остров.  Книгата е голяма по обем, но се чете с лекота. Всички факти в нея не са просто нахвърляни твърдения, а са подплатени с множество публикации в местната преса. По мое мнение подобни книги са необходими, защото българинът обича да забравя и е нужно от време на време да му се напомня какво е направено“, каза Силвио Томов.

Трудна задача е да се изброят множеството прояви и събития, които са изпълнили живота на Младежкия дом през годините. Тези, които фунционират и днес са Клуб „Арт палитра“, Клуб „Събеседник по желание“, Клуб по тенис на маса, Клуб по стрелба и др. Сериозно внимание се обръща на християнската ни вяра по направление „Морал и вяра“ чрез беседи, изнесени от архиерейския наместник отец Михаил Колев.

Не са спестени и трудните годни на Дома. През 1996 година е взето решение за закриване на Младежкия дом и преместване на дейността към Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, което не се случва. Перипетии е имало и през 2004 година. 2008 сградата е газифицирана, разполага със собствени тоалетни. А към днешна дата Младежкият дом разполага с обновена зала, с нова настилка, нови столове, по-лесен достъп за инвалиди. И изцяло нова и модерна визия, която предлага възможност за кино. Идея, която бе реализирана едва няколко пъти, защото създаването му съвпадна с началото на пандемията.

Книгата „50 години Младежки дом Самоков“ струва 30 лв. и може да бъде закупена на място в културната институция.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close