Култура

Изкуството заговаря на един език в Самоков

11

Мария Галчева

В Зографската къща в Самоков, едно от най-емблематичните ни места, се проведе официалното открива не на симпозиума по живопис и скулптура – Самоков 2015.

В присъствието на участниците, на общинското ръководство и на медиите, „двигателят” на събитието Радостина Доганова разказа цялата концепция на идеята. В продължение на една седмица творците ще имат възможност да черпят вдъхновение от града, което да претворят на платната си. Както самата тя се изрази – „Да кажем нещо в един съвременен дух”.  Участниците могат да се разделят условно в три групи – чужденци от Германия и Словения /Ина Линдеман, Маша Гала, Клемен Брун/;   българи – художници, които живеят в чужбина /София Хаджипапа, Христо Гелов,  Зорница Гурова/  и творци, които се развиват тук, в България /Красимир Митов, Светослав Стефанов/.  Като изключително интересна е идеята на Христо Гелов да промени временно облика на Голямата чешма.

От  Самоков участие в симпозиума ще взиме Радослав Генев. Нашето момче има участия в редица колективни изложби и биеналета в страната и в чужбина, както и свои самостоятелни изложби в Париж и в София. Радостина Доганова едновременно представя България, в т.ч. тясната и сърдечна връзка със Самоков, където се е омъжила, венчала и кръстила децата си, и Словакия, където живее и работи от 20 години.

Самата тя е автор на проекта „Международен симпозиум по живопис и скулптура – Самоков 2015”, който реализира в сътрудничество с Община Самоков за първи път.  За реализацията му допринасят и общинските съветници Светлана Атанасова, Петър Георгиев и Александър Боев.

Доганова има участие в множество колективни изложби в България, Словакия, Австрия, Румъния, а и свои самостоятелни в София, Мюнхен, Любляна, Загреб. По думите на градоначалника Вл. Георгиев без нейната енергия, хъс и организаторски заложби този симпозиум трудно би се осъществил, защото нещата понякога не опират само до финансиране. Той добави, че Самоков има стабилни традиции по отношение на зографското изкуство и за нас е чест, че сме домакини на подобен международен форум.

Гостите бяха посрещнати типично по български с приготвена питка и айрян, направени и поднесени от Габриела Велчева. Те  двете, заедно с Ани Йовева, бяха облечени в народни носии.  Ани Йовева  ще има възможност да представи уникалността на шитата дантела „Кене”. Само 30-тина души в страната владеят трудоемкото изкуството да създават тази дантела и тя е един от тях.

Заключителната изложба от пленера ще бъде на 14 август от 18.00 часа в Градската художествена галерия. А през останалото време те ще твоярт на множеството бели засега платна, изпълвайки ги едновременно със спомени, преживелици и впечатления от присъствието си  тук и допира си с планината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close