ОбществоРегионални

Изкуствоведът доц. д-р Ружа Маринска: „Васил Чакъров живееше с изкуството и за изкуството”

Анелия Балабанова

Изложбата „Спомени отнякъде” ознаменува 85-годишнината от рождението на художника Васил Чакъров. Тя беше открита в петък вечер /14-ти юни/в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. За организацията й обединиха усилията си изявени специалисти. „Творчеството му е толкова богато и разнообразно, че залите в галерията няма да са достатъчни, за да се експонира. Сътвореното от Чак е показвано многократно в Самоков, София и различни други общи изложби” – отбеляза във встъпителните си думи Веселин Хаджиангелов – директор на Историческия музей в Самоков. Галеристът Иво Масларски и Гено Генов подбраха творбите, обединени в изложбата „Спомени отнякъде”. Тя е придружена от каталог, в който са включени представените в експозицията картини. По изготвянето му, както и по подготовката на поканите и плаката работят Младен Катранджиев – фотографии и Емил Данаилов – графичен дизайн и предпечатна подготовка.

Васил Чакъров  или както всички го наричаха Чак е единственият самоковски художник, носител на националната награда „Захарий Зограф“. Той е и почетен гражданин на Самоков. Мнозина ще го запомнят завинаги с неговите рисунки от кашона.„За мен срещата с този художник беше истинско събитие. Бих го нарекла дори чудо, защото той се оказа абсолютно изключение от всичко, което познавах до този момент. При това говоря за него не като художник, а като личност. В малкия град Самоков живееше човек като Васил Чакъров, който се интересуваше от всичко случващо се по света. Непрекъснато следеше и четеше. Имали сте късмет с такъв съгражданин ” – коментира в обръщението си към присъстващите изкуствоведът доц. д-р Ружа Маринска. Тя не пропусна да спомене разнообразното и богато творчество, реализирано като процес на самоизграждане от страна на художника. В наследство той оставя един огромен архив, с какъвто не разполага и Националната галерия. „Надявам се да бъде запазен и ползван. Именно затова, защото той живееше с изкуството и за изкуството”  – спомена още доц. Маринска.

Васил Чакъров е роден в с. Багренци /община Кюстендил/, но активния си живот прекарва в Самоков. Завършва Учителския институт в Дупница, след което започва работа като учител в с. Ярлово /1957-1961/ и Самоков /1961-1981/. Именно от Ярлово и околността черпи вдъхновение някои от картините си. От 1979 г. Васил Чакъров е член на Съюза на българските художници. „Мисля, че татко се радваше на невероятната обич на хората в Самоков” – заяви дъщерята на художника Домника Чакърова-Даскалова. Доказателство затова е признанието почетен гражданин на Самоков, което Васил Чакъров получи приживе, националната награда „ Захарий Зограф” и връзките, които той с години поддържа със своите ученици. Има идея паметник да напомня за неговото дело, а дори и някоя от улиците в бъдеще да носи името на големия художник. „Предложението трябва да дойде от хората, а не от неговите близки” – категорична е дъщерята на Васил Чакъров. Много негови близки, роднини и почитатели на творчеството му дойдоха да се насладят на изложбата, включена в културния календар на Община Самоков за 2019 г.. След края на официалната част присъстващите можеха да изгледат и документален филм за живота на художника.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close