ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

„Издадените разпореждания имат превантивна цел”, подчерта на пресконференция началникът Васил Попов

Анна Манова

Началникът на РУ – Самоков Васил Попов даде пресконференция днес, на която разясни принципа за връчване на разпореждания във връзка с протестите от последните дни. До това се стигна след като вчера – 14 ноември, излезе видеоклип в интернет, в който ясно се вижда как униформен служител връчва на самоковки младеж разпореждане за спазване на реда при участие в протести. Въпросният клип е заснет от неговата майка, която изумено обяснява, че нейният син не е ходил на протести и в конкретния ден не е излизал от вкъщи. Оказва се, че момчето е писало коментари и изразило позицията си в социалната мрежа Facebook, както много други хора.

„Видно от съдържанието на клипа е, че полицейският служител по никакъв начин не накърнява свободните права на гражданите и не съдържа действия, които да накърняват нечие достойнство. Въпросният видеоклип представя реализирането на едно законово установено полицейско правомощие, целящо гарантирането на обществения ред и сигурност. Полицейският служител предоставя екземпляр от писмено разпореждане на гражданин, който подтиква други граждани към провеждане на „бунт”. Полицейската институция по никакъв начин не възпрепятства свободната гражданска позиция, свободата на словото и е в услуга на обществото. Ето защо следва всяка една проява, свързана с протестни действия, пълното или частично ограничаване на движението по пътищата, да се осъществи при стриктното спазване на закона”, подчерта Васил Попов.

Началникът на охранителната полиция към РУ – Самоков Филипов разясни съдържанието на цитирания протокол по разпореждане, който е обект на видеоклипа. По думите на г-н Попов са съставени общо пет броя разпореждания на лица, като не всички са подтиквали към бунт, а по някакъв начин са организирали провеждане на неразрешени протестни действия. Той поясни, че неизпълнението на разпореждането може да доведе до санкция в порядъка от 50 до 500 лв. На въпрос как са разбрали за пуснатия видеоклип и конкретния случай, Попов заяви, че са получили информацията и са извършили проверка по съответния ред. За разпореждания подчерта, че имат по-скоро превантивна цел.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close