ОбществоРегионални

Изграждането на храм „Св. Панталеймон” е на финалната права

Анелия Балабанова

С уверени стъпки продължава изграждането на храм „Св. вмчк. Панталеймон” в двора на МБАЛ-Самоков. Идеята е той да се превърне в предпочитано място за молебен на хората от най-големия квартал в Самоков и не само. „През изминалата година приключи първият етап от неговото изграждане” – информира  председателят на църковното настоятелство отец Михаил Колев. Полагането на основите и началният етап на строителните дейности е реализиран с помощта на спонсори и дарения. На хора с добри сърца ще разчита и за цялостното изграждане на светата обител.

Вторият етап включва пълно завършване на фасадата и вътрешното оформление на новия Божи дом като намерението е той да приключи до края на 2019 г. Такава надежда и очаквания изразиха и останалите представители на църковното настоятелство, присъстващи на срещата. Всичко зависи от наличния финансов ресурс. Д-р  К. Ковачка съобщи, че до момента 104 дарители са се отзовали на отправения апел и са помогнали. Отделно от това са поставени кутии на едни от най-посещаваните места в града. На едно от последните заседания ОбС-Самоков отпусна сумата от 5 000 лв. , с които ще се помогне строителството на храма. Припомняме, че 1000 лв. бяха събрани от благотворителния концерт в памет на уважаваните самоковски лекари – Боян и Борислав Кашъмови, също предоставени в името на каузата. Общата набрана сума е 162 хил. лв, като налични са 86 882 лв.

Строителството е на финалната права. Нужен е само още един последен напън. Един от най-големите дарители за появата  на „Св. Панталеймон” е инж. Симеон Пешов. Той предостави средства за иконостаса. Той ще бъде изработен от деца, възпитаници на различни специализирани училища в страната. Вече са факт и първите попълнения от икони. В знак на благодарност инж. Пешов получи от църковното икона с лика на Св. Панталеймон”, която той предостави на бъдещата църковна обител. Отделно на съхранение са предоставени две икони, дарение от д-р Гаврилов и още една, предоставена от гражданка на Самоков. Безвъзмездно е изградено ел. захранването. Предстои  поставянето на дограмата, художественото оформление и цялостната визия на храма, за което са необходими още средства .Дарителската сметка е:  IBAN: BG 84 BPBI 7939 5077748901
BIG: BPBIBGSF.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close