Регионални

Изграждането на крайречната зона е факт, мненията – противоречиви

Резултатите – след няколко месеца

Анна Манова

крайречна зонаВ пространството между двата моста в града, точно под „Била”, кипи трескава работа. Причината, както ви е известно, е подготвянето на облагородяването на площта и превръщането и в крайречна зона. Първата копка беше направена на 5 април тази година.

 

Припомняме ви, че идеята в първоначален вид беше доста по-мащабна и обхващаше по-голямо пространство по протежението на река Искър. Но това така и не беше одобрено като проект и от него остана само една част. Тази част, по която в момента се работи, е на стойност около 2 млн. лв. Като проектът има желанието да бъде свързан тематично с Туристическата градина и Лаго и  всъщност да бъде възстановена паркова зона, на територията на която бъдат разпложени различни атракциони. По този начин крайречната зона да бъде един притегателен център за отдих.  На територията от 27 920 м2 са предвидени велоалея, езеро с мостче, детска площадка с интересна корабна конструкция, паркинг, автоматична напоителна система, зони за отдих, както и атрактивно парково осветление. А финансирането по изграждането е със заем, който ще бъде от джоба на Община Самоков. В момента 5 банки са подали документи в Общината. Предстой втора процедура на избор, тъй като и петте са одобрени. Фирмата изпълнител е „Бекастрой”.

 

До момента е поставена ограда на част от моста към болницата, вижда се, че са положени основите на бъдещото езеро, част от детските съоръжения също се виждат. Работи се по обособен скейт парк. Заявката беше крайречната зона да бъде готова за 120 дни, което означава, че до края на август, точно за празника на град Самоков, лентата трябва да е прерязана. „Не си поставяме категорични срокове и не се наемам да заключа, че до началото на празника на града ще сме готови. Работи се в момента, даже ми се е случвало късно вечер да минавам оттам и да виждам, че се работи. Нека всичко бъде готово и изпипано и тогава ще режем лентата”, обясни на един от последните брифинги пред медиите градоначалникът Георгиев.

крайречна зона3***

Миналата седмица /15 юни/ се проведе заседание на комисията по възлагане на обществена поръчка за избор на банка, от която да бъде изтеглен кредит в размер на 2 млн. лв. за реализиране на проект „Крайречна зона” и за внедряване на мерки за енергийна ефективност в община Самоков. Пет банки са подали документи. Комисия с председател Даниела Йончева, гл. счетоводител на общината отвори фирмената документация. Комисията излезе със становище, че и петте банки са с изрядни документи и се допускат до втори етап на поръчката, когато ще бъдат разгледани ценовите оферти.

***

Одобрявате ли изграждането на крайречната зона в Самоков?

Преди около 2 седмици на фейсбук страницата на „Самоков 365” пуснахме едно запитване към вас, нашите читатели, за мнението ви относно изграждането на крайречна зона в града. В момента усилено се работи върху нея. Като се очаква до няколко месеца зоната под „Била” да е абсолютно завършена.

Питането ни: Одобрявате ли изграждането на крайречната зона в Самоков? предизвика сериозни дискусии, като мненията съвсем очаквано бяха полюсни. И това е в реда на нещата. Интересува ни вашето мнение. Защото анкетата, макар и електронна, макар и не във формата, който се предлага от разните социологически агенции, все пак успява да улови обществените нагласи. Това си е форма на мини референдум, какъвто обаче едва ли ще доживеем не само на местно, но и на национално ниво. Хората имат нужда да бъдат питани, особено за неща, които са значими. Да знаят, че мнението им има значение. Уви, това все по-малко се случва.

На базата на публикуваното от вас като мнения, стана ясно, че един голям процент са категорично „ЗА” изграждането на такава паркова зона в Самоков, която да бъде място за разходка, отдих и прекарване на свободното време – „Самоков има нужда от този парк”, „Идеята е добра. Критиките – после”, „Заслужава адмирации всичко ново, което се прави за града”, „Хубаво е, че ще има скейт парк за младите”, „Смятам, че ще е много приятно място” – това бяха част от положителните коментари. Негативните гравитират около това, че мястото скоро след като бъде направено вероятно ще бъде занемарено – „Ще се превърне в място за цигани и боклуци”, „Има и далече по-важни неща”, „Естествено, че не. Това е възраждане на стари комунистически идеи”, „Какво се прави за селата? И там живеят хора и плащат данъци”, „Категорично не, не се мисли за безработицата в града, а само да се усвоят едни пари” – са част от отрицателните мнения. Голяма част от самоковци се интересуват и от начина на финансиране, който е ясно, че ще стане чрез заем, който възлиза на над 1 мил. лв.

Само времето ще покаже кое ще надделее – положителното или отрицателното, остава само ние да проверим можем ли да се радваме за новите неща и да ги опазваме или ще затвърдим за пореден път, че нищо ново не заслужаваме.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close