ЗлободневноРегионалниСамоков

Извънредно: Учениците отново във ваканция до 13 април

„Самоков 365“

Два дни след обявения край на грипната ваканция училищата в Самоков отново ще останат затворени. Този път за един месец във връзка с въведеното и прието днес от Народното събрание извънредно положение, което ще продължи до 13 април. Пълно беше единодушието между народните представители за предприетите мерки.

Ще могат да бъдат затваряни училища, детски градини и университети; отменяни спортни събития и конференции; ще бъдат ограничени пътуванията до и от държави с интензивно разпространение на коронавируса; дава се възможност на службите за сигурност да издирват, задържат и държат принудително лицата, нарушили поставената карантина; глоби до 5000 лв. за неспазена карантина; затваряне на барове, дискотеки, заведения.

“Вече не се явяват единични случаи в България на заразените с коронавирус, а започва масово разпространение”, заяви в парламента председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че са били дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.

„Ситуацията в Община Самоков се контролира, болницата е обезпечена за още два месеца. Всичко необходимо е раздадено на учреждения и училища. Мога да кажа, че учителите и останалият персонал спазват предписанията стриктно и адекватно. Групата от завръщащите се днес от Италия в Самоков е спряна на границата, така че те няма да дойдат тази седмица. Ако имаме допълнителни разпореждания от РЗИ – София област ще уведомя всички“, каза пред „Самоков 365“ председателят на кризисния щаб в Община Самоков  д-р. Красимира Ковачка.

Управителят на МБАЛ – Самоков подчерта, че е възможно в днешния ден да бъде инициирана среща на кризисния щаб в сградата на Общината. А в понеделник д-р Ковачка ще присъства на такава в областния щаб, инициирана от областния управител Илиан Тодоров.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close