ЗлободневноРегионални

Извънредното положение продължава до 13 май

„Самоков 365”

 Извънредното положение се удължава до 13 май. Това предложение бе дадено от правителството като мярка за борба срещу коронавируса. Решението бе взето на провелото се преди малко заседание и бе прието  със 122 гласа „за”, 47 „против” и 7 „въздържали се”, съобщиха от „24 часа”.

Мотивите на вносителя представи здравният министър Кирил Ананиев. Той посочи, че нашата държава се бори с разпространяването на заразата, а социалната изолация може да намали натиска върху социалната и здравната система.

Проектът предвижда още НС да възложи на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация в съответствие с конституцията. БСП настоя точката да се отложи за другата седмица, но искането беше отхвърлено. Затова БСП предложи удължаване на извънредното положение да продължи до 30 април.  Такова предложение дойде и от “Обединени патриоти”.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова припомни, че е постигнато съгласие на председателски съвет, преди да бъде удължен срокът, премиерът да дойде в НС и да информира депутатите какъв е резултатът от мерките и защо се налага продължаване на извънредното положение. „Нужен ни е задълбочен икономически, социален и финансов анализ”, подчерта тя. Колегата й Красимир Янков призова за закриване на Националния оперативен щаб.

От ГЕРБ настояха БСП да излезе и ясно да каже дали са против противоепидемичните мерки. „Не разбрах какво искате – да спрем извънредното положение, да отворим ресторантите, кафенетата, да разрешим на хората да ядат и пият?”, попита Менда Стоянова /ГЕРБ/. „Само че след това, може да няма нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви”, коментира тя. Според Стоянова именно днес трябва да се гласува удължаването на извънредното положение, за да имат бизнесът и хората яснота какво ще се случи следващия месец и да планират работата и съществуването си. Колегата й Тома Биков посочи, че още на третия ден от приемането на икономическите и социалните мерки има 228 фирми, които са се включили в схемата 60/40. Надявам се вашата позиция да не произлиза от днешната позиция на президента Румен Радев – на нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен, изтъкна депутатът.
Нуждата от подробен икономически, финансов и социален анализ подчертаха от “Обединени патриоти” и от ДПС, но и двете групи декларираха подкрепа за предложеното от правителството решение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира статистика, според която у нас 69 души на 1 милион са установените заразени, двама на един милион са починалите. „Т.е. почти два пъти по-малко са установените заразени в България и три пъти по-малко починалите, което означава, че взетите мерки вършат работа”, заключи той. Това е аргумент за Движението да гласува “за” по-дългия срок на извънредното положение – 13 май. „За финансовите, икономическите и социалните мерки е нужен анализ, данни от изпълнителната власт, защото в това положение нейна е отговорността, за да може НС да даде своя принос в борбата с пандемията”, подчерта председателят на ДПС.

От името на “Воля” Веселин Марешки лансира идеята извънредното положение да е безсрочно т.е. да продължи колкото е необходимо. От партията обаче искат още по-сериозни мерки за подпомагане на бизнеса и на гражданите.

Марешки и Корнелия Нинова влязоха в спор помежду си, заради подкрепената от левицата сделка за закупуването на изтребителите. Вследствие председателят на БСП поиска от председателстващия заседанието Емил Христов да отстрани Марешки от залата.


Информация: ИЗТОЧНИК – БТА

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close