РегионалниСамоков

Изборите през ноември: ГЕРБ – СДС водят в Община Самоков, следвани от „Продължаваме промяната“ и БСП. Ще има ли депутат от Самоков?

„Самоков 365“

В неделния ден се проведоха третите за тази година избори, които освен в условия на пандемия са и две в едно – за президент и за парламент. Още не са готови категоричните резултати и ЦИК обработват данните за областта.  Резултатът до тук показва подкрепа за президентската двойка Радев – Йотова – 7 300 гласа, а за Анастас Герджиков – 3 370.

До момента политическата картина в Община Самоков е следната – първа политическа сила е коалицията ГЕРБ – СДС, която успя да събере 3 400 гласа. Самоковският кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ Валентин Милушев е с 1250 преференции. На второ място е новата партия „Продължаваме промяната“. В нея нямаше кандидат за депутат от Община Самоков, но координаторът й за София област е самоковецът Йосиф Заркин, подкрепен от група самоковски съмишленици. Новият политически субект събра сериозна подкрепа в Общината от 2 636 гласа.

На трета позиция се нареждат социалистите, които имат общо 2 460 гласа. Председателят на общинския партиен съвет на БСП в Самоков Михаил Михайлов събра най-много преференции в своя подкрепа – 1 425.

Изненадата на тези избори е ДПС. Те се нареждат като четвърта политическа сила с 1 506 гласа. Този път без активното участие в листата на добре познатия Александър Методиев – Сали, но достойно заместен от неговата внучка Веселина Василева. Интересното е, че гласовете са разпределени не само в няколко определени секции, а и такива, които не се очаква да се гласува за тази партия. Веселина събра  1 300 гласа в своя подкрепа.

От силната подкрепа за партията на Слави Трифонов на миналите избори няма и спомен. Сега за ИТН са гласували 940 души. Кандидатът в листата Цветанка Войнова е получила около 100 преференции. По-слаба е подкрепата за ДБ, като те няма да успеят да реализират мандат. 514 души са заявили подкрепата си за „Демократична България“. Областният председател на ДСБ Васил Зашкев има около 230 преференции.

ПП „Възраждане“ е събрала в Общината 401 гласа и се нарежда пред ВМРО, които имат 155 гласа, а представителят в листата Георги Николчов е събрал около 50 преференции.

След като станат ясни точните резултати за София област ще се разбере и колко мандата при коя партия отиват. Припомняме, че София област има осем мандата. Първият възможен сценарий е, при ГЕРБ да отидат три мандата, два да са за “Продължаваме промяната” и по един мандат съответно за БСП, партията на Трифонов и ДПС. Не е изключено и друго – по два мандата да си разделят ГЕРБ – СДС, ПП и БСП, а по един да получат ИТН и ДПС. Трета възможност е мандатите да са – по три за ГЕРБ и ПП, БСП да реализира два, а ИТН – 1 мандат, като ДПС остане без мандат за областта. Кой е верният сценарий ще стане ясно още тази вечер.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close