Политика

Изборите в Самоков – ГЕРБ поведе пред БСП. Стойчев и Милушев ще влизат в парламента

„Самоков 365”

На 26 март 2017 година се проведоха изборите за 44 Народно събрание. Някои ги определиха като безсмислени, други като крайно наложителни за справяне със статуквото. Преместихме стрелките на часовника с един час, но къде се намираме в момента и какво ни очаква оттук нататък – едва сега предстои да видим.

Избирателите в Община Самоков имаха право да гласуват в 65 секции. По списъци общо 32 447 души имаха възможността да упражнят правото си на глас. Освен за партия можеше да се гласува и мажоритарно за определено лице. Това, разбира се, води със себе си доста интересни резултати и дори се е случвало по една или друга причина водачът на дадена листа да бъде изместен от по-заден номер, благодарение на събраните преференции.

Имената на голям брой самоковци бяха в листите на различните партии, политически коалиции и структури. Радослав Стойчев от коалиция „БСП за България”,  Валентин Милушев – ГЕРБ,  Асен Караманчев от Партия на Зелените, Георги Кощров от „АБВ – Движение 21”, Здравко Манчев от „Българско национално движение”, Васил Зашкев и Ангел Маринов са двамата представители от „Нова Република”, Аглика Крушовенска в „Движение Да България”, Таня Шолева от „Реформаторски блок – Глас народен”, Александър Методиев – Сали от ДПС и Христо Гуцалски от Воля са  самоковците, взели пряко участие в парламентарни избори 2017. Като реален шанс за влизане в политиката имат тези, които са представители на водещите партии.

Без съществени нарушения премина изборният процес. Той започна в 7:00 часа и приключи 20:00 часа. Регистрираната избирателна активност в София обл. беше в рамките на обичайното – малко над 50%, достигната към 17:00 часа.

Изненадващ се оказа по-високият резултат, отбелязан на местно ниво от ПП ГЕРБ в сравнение с тези на коалиция БСП за България. В числа, при неокончателен брой преброени бюлетини, са 6 194 за БСП и 6 952 в полза на ГЕРБ. Преференцията изигра и своята роля. Радослав Стойчев, който беше на 3-то място в редиците на БСП, събра 3 452 гласа. А Валентин Милушев от ГЕРБ – 3 347 преференции. И двамата самоковци имаха най-голям брой предпочитания в листата за София обл., което се явява гарант за изстрелването има на жълтите павета. По този начин Стойчев ще запише своя втори мандат като народен представител, а за Милушев това ще е първи опит в голямата политика. Последният е и настоящ общински съветник в Самоков, което ще наложи рокада след влизането му в парламента. Неговото място като съветник най-вероятно ще заеме следващият в листата на ГЕРБ за местни избори 2015, получил най-голямо одобрение – Вероника Стефанова. Ако тя се откаже от тази позиция, след нея се нарежда д-р Нина Баранска.

Изненадващо извън борда остана Александър Методиев – Сали, който беше предпочетен за кандидат не от една, а от две листи от ДПС – София обл. и Ямбол. Той има по-малко от необходимия брой гласове, което е абсолютно недостатъчно за записването му в редиците на новите 240.

Равносметката от парламентарни избори 2017 е, че Самоков ще има поне 2-ма народни представители в 44 НС, което е с двама по-малко от предишното. Оттук нататък надеждите за развитие на района в различни области остават в техни ръце.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close