Самоков

„Изберете здравето!“, призоваха в СУ „Отец Паисий“

Анелия Балабанова

%d1%80%d0%b7%d0%b8

Специалисти от РЗИ-Софийска област – Надежда Григорова – експерт – психолог, д-р Василка Алексиева, Невянка Ракова и младши експерт Яна Станчева гостуваха в СУ „Отец Паисий“ във връзка с изпълнение на дейности за 2016 г. по Национална програма за превенция на рисковите фактори за възникване на хроничните незаразни болести /2014-2020г./. Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на здравеопазването, а в рамките на нейната реализация беше проведена здравно-образователна кампания „Изберете здравето“. С това послание малчуганите се обърнаха към своите съученици.

В подготвителния етап на инициативата, експерти на Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ изнесоха въвеждаща презентация относно най-често срещаните хронични незаразни болести /заболявания на сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата системи, онкологични заболявания, заболявания на дихателната система, диабет и други/, както и с поведенческите фактори на риска за възникването им – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, понижена двигателна активност. Имаше и две теми, върху които момичетата и момчетата да разсъждават във връзка с обявените ученически конкурси –   „Живей здравословно“ – за кратка литературна форма и „Избирам да живея здравословно“ – за визуални форми – презентация, клип, плакат.

Вчера /27.10.16г./ станаха ясни и имената на наградените. Десетокласникът Николай Караиванов от СУ „Отец Паисий“ е класиран на първо място за презентацията, с която участва. Всички спечелили получиха предметни подаръци, осигурени от РЗИ-Софийска област. Материалите ще бъдат публикувани на сайтовете на училището, Общината и Районната здравна инспекция.

Всъщност изборът на СУ „Отец Паисий“ за място на събитието не е случаен. Известни са традициите, които учебното заведение има в областта на здравното и екологично образование и възпитание. Още един приятен повод в този контекст е наближаването на патронния празник.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close