Регионални

„Идилията” да живееш в 1-ви квартал

Анелия Балабанова

Представяте ли си ако ежедневието ви е постоянна дискотека. Някои може и да са доволни от безплатното гръмко озвучаване покрай циганските сватби на открито, но не и жителите на кв. „Възраждане”, района около Долномахленската черква, „Разсадника”, квартала около „Кръста”, улиците „Омуртаг” и „Тракия”. Многократно са се обаждали и  канили представители на общинското ръководство да дойдат и видят на място какво им се случва, благодарение на действията на населяващите съседния седми квартал. „Елате,  господа и госпожи кметове съветници и други общински служители, да послушате денонощно музика на високи децибели почти през ден до 23 – 24 часа, а и по нощите, да погазите всякакви останки след сватби и други  масови изпълнения на тези наши съграждани – чаши от кафе, бутилки от сокове, ракия и др., всевъзможни опаковки, кашони и разни парцали,  изпражнения от коне, кучета и деца.  Ако ви хареса сме готови да осигурим безплатни квартири за целите ваши семейства” – призовават жителите на 1-ви квартал.

Ответен отговор и реакция обаче няма както от страна на Общината, така и от страна на Полицията. Причината е, че всичко се случва в рамките на определения в Наредбата на Общината и Закона за защита от шума в околната среда /в сила от 01.01.2006 г./, който е 23.30 часа. Забраната е от 14 до 16 часа да не се вдига шум. Само че как може да се обясни това на едно малко дете, на което му се е доспало преди 23.30. Дори джамборетата да продължат и след този час обаче рядко има наказани, разказват потърпевшите. Като малка вметка, ще споменем, че за да е работоспособен човек има нужда от минимум 8 часа сън. Музика от махалата огласяше и деня, в който Самоков празнуваше, а официални гости бяха президентът Румен Радев и патриарх Неофит. Като чист терор определят нерегламентирания шум живущите в 1-ви квартал. Предложението им е празненствата на открито да бъдат забранени. На много места в страната, като Стара Загора например, това вече е направено. Тук, в Самоков обаче, сватбите са по няколко дни и всички се събират задължително в центъра на махалата.

Еленка Семерджиева, Георги Попов, Еленка Попова, Василка Турлакова, Христо Чапкънов, Тинка Славкова, Живка Дражева и Бойчо Стамболийски са само една малка част от засегнатите. Те с готовност ще се включат в готвената протестна подписка, която ще бъде адресирана до кмета, Общинския съвет, Министерството на вътрешните работи и Областната администрация.

Освен с високите децибели обитателите на 1-ви квартал имат и доста други проблеми, които стоят неразрешени във времето. „Направете по някоя разходка по пътя за с. Драгушиново и се полюбувайте на една прекрасна гледка отляво и отдясно след завод “Мусала” – новото сметище за всякакъв вид боклуци, които се извозват там с конски коли, платформи и колички. Минете към Искъра и вижте голямото разширение на седми квартал без план, където се не плаща ток, вода, данък сгради и такса смет. Спрете се на ул. “Омуртаг” и ни кажете, когато твърде често профучават с висока скорост леки, коли, микробуси и камиончета на седмокварталци, ние пешеходците на кой тротоар да се спасяваме. От изток няма тротоар, а от запад не е асфалтиран и е една буйна ливада”. Не виждат и смисъл в полицейския участък ситуиран в района, който е чисто формално. На практика не може да се разчита на кой знае каква помощ и съдействие. Гражданите, които потърсиха твърдят, че все още не е напълно разрешен и проблемът с незаконния ток. „По-големи специалисти са от тези на ЧЕЗ” – коментират жителите на 1-ви квартал. „Настояваме по отношение на правата и задълженията да сме равни с „малцинството”, на което всичко е позволено. Законите трябва наистина да са еднакви за всички” – категорични са те, припомняйки, че центърът не е целия Самоков, парка край Искъра – също.Територията на града включва и крайните квартали.

Като обобщение може да се каже, че приемат случващото се като геноцид. Начин да бъдат притиснати и продадат къщите си. Някои вече са го направили и по този начин са си решили проблемите. Други все още търсят варианти за спасение от безумията в собствения град и държава.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close