Общество

Иглумания 2016 ви очаква

Анелия Балабанова

iglu1Бързи,сръчни,снежни. Не снежни, а смели до безобразие трябва да са участниците в ХI-то състезание по строителство на иглута. Колкото по-големи, толкова по-добре. Снегът разбира се е едно приятно допълнение и необходимо условие нещата да се случат. Иглумания 2016 има за задача да подготви ентусиастите, включили се в надпреварата как да си построят снежен подслон за оцеляване или приятно пребиваване в зимна планина, чрез опит в реални условия. Раз-два-три и иглу си направи. Отборът – победител печели специалната награда на състезанието,
която става ясна в последния момент.Началото на надпреварата ще бъде дадено в 12.30 часа на 19-ти март, в района на сборния пункт хижа „Чакър войвода”. Съставът на всеки отбор е от 5 човека, в това число поне една девойка. Няма възрастови или каквито и да било ограничения за участниците. Резултатът се определя по площта на пода на завършеното иглу. „Стари кучета”, обхванати от иглуманията дават жокер. „Най-добре работят строителни бригади от поне четирима – един остава във вътрешността на иглуто, за да зида, друг реже тухлите, а останалите носят. След като финалната тухла е положена на покрива, някой задължително се изкатерва върху него, за да провери здравината. Ако иглуто издържи, значи най-спокойно можем да се настаняваме, да си сварим чай или да останем с преспиване” – споделят от позицията на натрупания опит и с леко намигване те .
Състезанието се прекратява след изтичането на пределното време, а резултатът се определя по площта на пода на завършеното иглу.  Всеки един от смелчаците, осмелили се да се впуснат в приключението трябва да е „въоръжен” с 1-2 триона и лопатка. Небходими са топли дрехи, резервни панталони, ръкавици, шалте и зимен спален чувал за всеки участник, който ще спи в иглу. Така, че не му мислете много-много. Иглумания 2016 ви очаква и все още има време да се включите в това предизвикателство с неочакван край.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close