ОбществоРегионални

Ивет Иванова, Таня Георгиева и Мони Попов спечелиха забавно математическо състезание в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Самоков 365

С развлекателно математическо състезание в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” разнообразиха учебните часове. Шестокласниците с удоволствие приеха отправеното от техните преподаватели – Даниела Макова и Мария Тодорова предизвикателство. В рамките на около един час момичетата и момчетата показаха, че върху една сериозна наука като математиката може да има и забавен поглед. Водещата Цветомира Дюлгерова даде началото на проявата и покани в залата известният френски и математик Рене Декарт, когото всички разпознаха като техния съученик Георги Стоилов. Цветомира и Георги също премериха сили с останалите над 10 състезатели.

Участниците преодоляха доста лесно първото изпитание – да посочат координатите на обекти в дадена картина. С подобен характер беше и следващото изпитание, което обаче се оказа доста по-сложно за малките математици. До него достигнаха седем от тях.  Въпросът беше кой ще прояви по-голяма съобразителност и изобрази по-бързо своя слон върху милиметровата хартия и координатната система. За да стане това трябваше да проверят около 60 числа. Докато момичетата и момчетата размишляваха над листовете – Даниела Макова, една от организаторките на събитието обясни някои от приложенията на математиката в реалния живот. Някога, когато не е имало часовници хората са се ориентирали по звездите. Днес това не можем да си го представим. Въпреки това човек не трябва да спира да мечтае, защото тогава света върви напред. Или както самият Декарт казва: „Няма нищо, което да е толкова отдалечено от нас, че да не можем да го достигнем, или пък да е така спотаено, че да не можем да го открием.”

Журито, в което беше включен и директорът на училището Георги Панев имаше сложната задача да определи първенците, които най-бързо и прецизно са се справили и са на „ти” с координатната система. Във всяко състезание има победители и победени. Какво да се прави, някой път сред загубилите може да се озове и самият Рене Декарт, какъвто беше и конкретния случай. С победата се поздравиха Ивет Иванова, Таня Георгиева и Мони Попов, които си тръгнаха със заслужени награди.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close