Култура

Иван Шуманов „прекроява” действителността в нова изложба. Младият творец показа пред публика 30 от своите произведения

ivan shumanovАнна Манова

Датата е 17.11.14 година. Мястото – Сарафската къща в Самоков. Събитието, което е събрало ценителите на изобразителното изкуство в града, е четвъртата поредна изложба на младия самоковски художник Иван Шуманов.

В приятната обстановка на Сарафската къща, малко притесненият творец бе поканил близки, приятели и своите ученици от школа „Наум Хаджимладенов” към Читалище „Младост – 2003”, за да сподели на чаша вино това, което дълбоко го вълнува и вдъхновява и го кара да „подарява” нов живот на иначе скучното и самотно бяло платно. Още с влизането на входа ми прави впечатление бялото му колело и се усмихвам – така съм виждала Иван много пъти – забързано да върти педалите му и да отминава с усмивка. А съвсем малко по-късно го виждам същото това колело на една от картините му. Много симпатично и близко. Това е той. Картините са неговия свят. И докато успея да се „запозная” по-отблизо с новите му произведения, изложбата вече е открита от любезната домакиня Марияна Лобутова, уредник на Сарафската къща. А до нея млад критик чака да обясни на присъстващите детайлите на художественото творчество на твореца Иван Шуманов и всичко онова, което докосва сетивата, но не може с думи да се опише.

„ И макар днес, поради социално-икономически причини, в този град художниците да се броят на пръсти, има все още такива, които са избрали да останат тук, за да продължат културната традиция на Самоков, естествено с цената на неимоверно много усилия и лишения. За  съжаление констатацията е болезнена: изкуството в страната ни търпи в значителна степен крушение, но благодарение на силно отдадените към него артисти, то се намира… Художникът Иван Шуманов е млад автор. Но въпреки младостта си, впечатлява със своите творчески постижения. Биографията му респектира откъм значителния брой участия в колективни изложби и пленери, които са осъществени не само в България, но и в чужбина. Тяхното начало води от втората половина на 90-те години на миналия век, а днес той е на 30 години! От друга страна обаче това ранно творческо начало  ясно говори, че Иван не се е лутал в  търсене на своето призвание – осъзнал е таланта си на художник във възраст, позволяваща му спокойно да го (до)развива без да насилва процеса на овладяване на тъй познатото на всеки обучаващ се на „художествен занаят” академично рисуване”, с тези думи започна д-р Благовест Върбаков.

Наистина можем да обвиним Иван Шуманов в младост, но в никакъв случай в незрялост. Точно тази младост придава свежест и чистота на възгледите. И някаква искреност, която често отсъства от света на наложилите се с времето имена. А пред него е цялото време. На 30 години представи 30 платна!  Критикът д-р Върбаков доста обстойно запозна присъстващите с биографията на твореца и участието му на множество изложби и пленери в и извън родината. И както той се изрази, от особено значение е „сверяването на часовниците”, което ти позволява да прецениш къде точно си ти самият. Д-р Благовест Върбаков определи творчеството на Шуманов като сюрреалистично: „По мое мнение  Иван е типичен представител на сюрреализма. Отвлеченото „прекрояване” на заобикалящата действителност, характерно за това течение способства за извеждане на вътрешно-дълбинното битие на тази действителност. Това пък от своя страна води не до „чувстване”, а до „почувстване” на вложената идея в иносказателна конкретика. С други думи, действителността при сюрреализма е не във видимо-достъпното, а в невидимо – тайнственото”.

Дали е сюрреалистично аз не се наемам да определя, но със сигурност мога да кажа това, което видях аз като част от гостите на събитието – много топлина и искреност в картините, страхотни планински и горски пейзажи, както и претворени отново част от емблемите на града. Задушевна обстановка, приятни хора – ценители на изкуството. Наистина те пренасят в една друга действителност. Та, нали това е функцията на изкуството – да създава нови смисли и да чертае безкрайни хоризонти, да „прекроява” действителността. И нещо, с което не мога да не се съглася от думите отново на критика д-р Върбаков: „Живопистта на Иван впечатлява със своята пасторалност. Колоритът му не е тежък, „затлачващ” неговия ефирен  живописен усет… Живописните пейзажи на Иван имат особено поетично звучене. Пейзажите му въздействат не само с натуразлизма си, но също и с колорита.  Особено силно това се забелязва в неговите акварели, в които цветът не е ”протъркан”, за да се „напасне”, а лек, ефирен”.

За изложбата и платната си Иван получи много поздравление и симпатии. Латинка Щъркелова, като представител на Младежки дом Самоков, не пропусна да изрази своята благодарност за съвместната дейсност с Иван и неговите деца от школата, като му пожела множество творчески постижения и върхове. Такива бяха и повечето пожелания към твореца.

За всички, които искат да се докоснат до творчеството на художника Иван Шуманов могат да го направят през цялата седмица /17 – 21.11.14/ в Сарафката къща. А всеки желаещ може да си закупи и авторска картина.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close