КултураОбществоРегионалниСамоков

Иван Шуманов представи девета самостоятелна изложба

„Самоков 365“

Тази година самоковският художник Иван Шуманов откри своята девета самостоятелна изложба, озаглавена „Изгонването от Рая“. Поканата към Иван бе от страна на галериста на софийската галерия „Depoo”  – художника Васко Славков. Изложбата бе открита на 11.01.2021 г. и може да бъде видяна до 21- ви януари.

Във вечерта на откриването експозицията от живописни платна и нарисуваната стена бяха посетени от множество колеги на Иван и фенове на изкуството. Гости бяха дозина преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия“, а поздравления към него бяха отправени и от преподаватели във Великотърновски университет, както и от множество други колеги от  страната и чужбина. Изложбата посетиха и други галеристи, професионални фотографи и колеги на Шуманов, хора от Министерство на културата любители на планината и др. Не липсваха и гости от Самоков.  За част от видеата, текстове, интервюта се погрижи изкуствоведката Мария – Магдалена Андреева Глибина – бакалавър в НХА.

„В тази серия от живописни творби пейзажът желано присъства осезаемо. Не е случайно, че той е природен – бяла, зимна планина. Тя, сама по себе си е възприемана като величествена, магична, като символ, но и като фактор, с когото човек е необходимо да се съобразява. Той буквално се усеща като малък и незначителен спрямо нея, а тя е дълговечен свидетел на неговото ефимерно съществуване, физически действия и постъпки, намерения. Снежната планина и нейните метафорични и буквални характеристики я поставят като контрапункт на човешката суета и амбиции. Тя стои гордо, уж застинала и тиха, а се усеща напрежение готово да избухне всеки миг. Гласът на планинския рай мълчаливо очаква от нас да се обърнем към себе си и към заобикалящата ни действителност. С внимание, отговорност и дълбока сензитивност“, сподели за концепцията на „Изгонването от Рая“ художникът Иван Шуманов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close