ИнтервюЛичностиРегионалниСамоков

Иван Тодоров – DJ Fire: В Самоков нашата професия не е уважавана

Илиян Чалгънов

Вторият гост на нашата рубрика „Парти зона” е Иван Тодоров, познат в средите си като DJ Fire. Започнал още като дете при баща си, преминал през най-трудните години в диджейството, за да акостира в Боровец, където работи и днешни дни. Повече за себе си ще ни разкаже той.

Здравей, Ванка. Аз те познавам лично от годините, когато беше диджей в клуб „Искър“, но предполагам си започнал на по-ранен етап. Можеш ли да ни споделиш как започна като диджей?

Започнах да се занимавам с музика доста отдавна – още от дете, непрофесионално, разбира се. Баща ми имаше заведение, където пусках музика на касетки. Това продължи около 2-3 години. Вече 2005-2006 започнах да се занимавам с музика по-сериозно. Тогава DJ Djunji (Ивайло Велчев) знаеше, че малко съм се занимавал и ме изпрати на един 8 декември.  Записах, забележи, 3 диска и с тях отидох на участие (смее се). Те бяха готини хора и въпреки малкото записана музика стана добър купон. В последствие заработих заедно с DJ Djunji в „Искър“. Общо взето така тръгнах в професията.

Спомняш ли си кой е бил най-трудният ти момент и този който си го запомнил и е оставил отпечатък в теб?

Трудните моменти са най-вече в Самоков – навсякъде.  Тук никой няма уважение към диджея. Мислят те за някакъв тъпак, който си седи в ъгъла и си пуска музика. Затова аз лично не работя в Самоков.  Иначе най-паметният момент ми е едно парти на язовира, в „Иструм парк“.  Не се сещам като дата, обаче. Партито беше фирмено и наброяваше около 400 души. Беше много хубаво, като предимно се търсеше хаус и хип – хоп  музика.

Случайно не пусна ли някоя чалга там?

Нее, никаква чалга… нито една.

Имаш ли любим диджей, чийто стил харесваш?

Любим не точно. Харесвам много диджейте от Defected Records.

Каква музика обичаш да слушаш, когато не си на участие и си сам?

Хаус и хип -хоп, комерсиална също. Комерс, но не румънския.

С риск да се повторя ще те попитам кое е най-лудото ти парти в кариерата?

Лудите партита са много, но най- лудото е това, за което споменах преди малко – хаус партито в „Иструм парк“. Иначе съм имал добри купони и на морето, и в Боровец всяка зима. Има такива, които трудно се забравят.

Колко пъти досега си работил на Нова година?

Дванадесет пъти.

Чалга или хаус?

Не ми харесва чалгата честно да ти кажа. Пускам я по задължение, когато си поискат.

Можеш ли да водиш нормален живот, работейки само като диджей? Възможно ли е това според теб?

В Самоков – не! В курорта Боровец, през зимния сезон, се изкарват нелоши пари, но през лятото няма.

Как работи истинският диджей? Вярна ли е тезата, че компютърните диджеи са пускачи?

Не. Абсолютно не е вярно.  По принцип е хубаво човек да може да работи на плеъри и на винили. Аз лично  никога не съм работил на винили, учил съм се на плеъри. Новите технологии помагат много и не виждам причина да не се работи със софтуер. Ако никога не си работил с плеъри, ще ти бъде трудно да миксираш ретро музика. Много големи диджеи работят с виртуални системи, така че, аз не подкрепям твърдението за пускачите.

Повдиквания и подмятания с някакви изрази влияят ли на работата ти?

Да, влияят ми.  Мнението на хората е много важно по принцип, защото ако не те харесват няма защо да работиш. Ако са само единични случаи и примерно само един човек, обърнал се към мен негативно, не ми влияе по никакъв начин. По принцип един диджей трябва да се интересува от мнението на хората, това е важно за него и работата му.

Намираш ли разлика в заплащането сега и в минали години, когато се даваха нелоши хонорари и добри бакшиши?

Сещам се, че 2007  беше, може би, последната силна година. В съботен ден съм докарвал до 600 лева от бакшиш. Оттогава бакшишите са голяма рядкст, да не кажа дори, че ги няма.  Хората обедняха и станаха по-стиснати. Шефовете на заведения станаха по-алчни, защото и те покрай кризата не изкарват толкова много. Трудно е да се работи като диджей в България.

Имаш ли любимо място в Самоков или Боровец?

Да, „Black Tiger” в Боровец. Работя там вече 10 години и сигурно ще поработя поне още толкова.

Кой е според теб най-актуалният стил музика в момента, в световен мащаб?

Според мен черното или т.нар. хип – хоп музика. Иначе в България нещата са на кантар. При нас като че ли, чалгата замира бавно и хората все по-малко я предпочитат.

Виждаш ли в България стил, който израства?

Може би хаусът и черното набират сила в момента сериозно.

Има ли голяма конкуренция и тя лоялна ли е или се играе подмолно?

Аз много не се занимавам с колегите, но като цяло има конкуренция. Има много млади диджеи, амбициозни.  Иначе лоялност трудно, винаги има колеги подбиващи цените.

Откъде идва твоето прозвище?

Преди години, заедно с Djunji запалихме пулта в „Искър“ и трудно го изгасихме. Оттам  започнаха да ми викат така – Огнения.

И последно, ако искаш да кажеш нещо на някого чрез нас?

Ами пожелавам всички да са живи и здрави, колегите да са малко по-добри и да си помагаме един на друг.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close