Общество

Иван Петров показа новите си платна

Анна Манова

13555486_10207136534112806_960692141_oТрадиционно Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” става домакин на изложби на местни творци. За четвърти път художникът Иван Петров показва свои платна именно в пространството на библиотеката. По този начин се получава една симбиоза между красиви думи, събрани в книги, и красиви платна, които ги заобикалят.

Всъщност това е 7-а поредна изложба за художника. Тя беше открита на 27 юни. В нея Петров показва живопис. А отвъд рамките на платната се виждат изключителни пейзажи, които са едновременно познати и близки, а съзнанието ги доочертава и рисува. Помни ги. Между тях се мъдрят и няколко портрета. Картините са „облечени” в топли цветове и създават едно приятно усещане все едно се намираш изключително близко до бащиното огнищe. Пътеката и планината, изобразени на платната, са тези, които виждаш ежедневно като пейзаж от прозореца си.

Най-доброто изразно средство за един товрец са неговите произведения и дори самият автор да не отрони и дума, далече по-ценното е те да говорят вместо него. Няма по-голямо удоволствие за художника от това, картините му да са достатъчно изчерпателни и да не оставят място за излишни словоизлияния. Самият Петров е такъв – пестелив на думи, но доста сръчен с четката. За да говорят за творчеството му бяха дошли почетният гражданин на Самоков и именит художник Христофор Пейчев и кметът на село Драгушиново Георги Хаджийски. А преди това Иван Петров получи красив букет от своята внучка.

Христофор Пейчев си спомни за първата изложба на Петров, състояла се във фоайето на читалището. Той определи работите му на професионално ниво, като отбеляза, че в тях се усеща осезаем напредък в композиционно и колоритно отношение. Пейчев пожела на Петров много упоритост и хъс в работата, за да достигне повече върхове.

„Иван Петров е от малкото истински творци и достоен представител на най-значимата художествена школа по нашите земи – самоковската. През този над 10-годишен период имах възможността да проследя неговите творчески търсения и композиции в различни жанрове – в платната му с красиви планински пейзажи; в мекотата и носталгията на тоновете; в уникалните пасторални картини; в изкусно пресъздадените натюрморти и разбира се – в незабравимите портрети. Имах удоволствието да се докосна и до неговите експерименти с цветове, с нюанси, с багри и с бои. Онова, което придава особения авторски стил и дух на неговите картини от всички жанрове, е невероятното съчетание на яркостта и контраста на цветовете, присъщи на акварелните техники, с наситеността и дълбочината на изображението, които са свойствени на използването на маслените бои. Този специфичен авторски стил се наблюдава и в изложените днес и тук картини. А това ги прави уникални”- каза в своето слово към Петров Георги Хаджийски.

Всички присъстващи бяха поканени на чаша бяло вино и да се насладят на платната на художника Иван Петров.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close