БизнесБоровецИнтервюРегионални

Иван Павлов – изпълнителен директор на хотел „Рила”: „За развитието на качествен туристически продукт трябва да се мисли стратегически и глобално”

Анелия Балабанова

Броени дни ни делят от началото на новия активен зимен туристически сезон, който ще бъде открит официално на 16-ти декември. Прогнозата на Министерството на туризма за тази година е ръст от 10% на почиващите в българските ски курорти. На дневен ред е въпросът, кой ще обслужва почиващите у нас, търсят се 2 000 души за работа в зимните ни курорти. Останаха ли хора, спадащи към графата „качествен персонал” с желание за работа на родна земя, или повечето предпочетоха зимните курорти в Германия и Австрия, където заплатата е в пъти повече. Липсата на възпитание и трудови навици от страна на служителите с години озадачава работодателите, при почти пълния дефицит на работна ръка, подборът на персонал се оказва немислим. Развитието на много от секторите, бива неосъществено  поради липсата на качествени кадри.

Очаква се недостигът на работна ръка да се усети най-силно в областта на хотелиерството и ресторантьорството. В Боровец липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки, множество места са обявени в сайтовете за търсене на работа. Заплатите варират според това, какви са условията в обекта и заетостта, а също така позицията, като заплащането за помощен персонал е по-ниско. Мениджърите и собственици на туристически обекти са се превърнали в истински ловци. Хотелиерите твърдят, че залагат предимно на хора от Самоков, като желанието им е да инвестират в служителите си. Част от тях предлагат определени социални придобивки и актуализират заплатите преди сезона. Въпреки това кадри трудно се намират. Получава се разминаваме между очакванията на персонала и реалността. Доста често в сектора се работи повече часове, които рядко се заплащат. От своя страна работниците почти не могат да почиват през интензивния сезон, който обичайно стартира през декември. Това е от една страна. От друга, много важен фактор са образованието и професионалната подготовка, които често биват подценявани. „Стартирах кариерата си в туризма като барман и сервитьор по време на ученическите ваканции,  в годините преминах през позициите супервайзър – храни и напитки, бар мениджър, ресторант мениджър, мениджър продажби,  мениджър бизнес развитие и така до сегашната ми отговорност като управител /GM/ на хотел Рила-Боровец” – разказва Иван Павлов. Той е на 43 години, семеен и вече една година е изпълнителен директор на „Рила-Боровец” АД. Завършил е Българо-холандския колеж в Албена, има диплома по „Хотел мениджмънт“ от университета в Маастрихт, Холандия, и „Туризъм“ от Софийския университет като е участвал в множество професионални стажове и обучения, проведени в страната и чужбина. „В професионален аспект, за мен най-важен бе опитът, който натрупах във веригата Hilton, където работих седем години и половина, както и в концерна  REWE Group, където работих шест години. Щастлив съм, че имам възможността да работя с екип от доказани професионалисти и заедно си поставяме и изпълняваме амбициозни задачи за по-нататъшното успешно развитие на хотел „Рила” – споделя още той. Проблемите и предизвикателствата, преди които е изправен секторът туризъм не са никак малко. Конкретно по отношение подбора и мотивацията, особено потърпевши са големите хотели. Ако по-малките туристически обекти успяват да закрепят положението през зимния сезон, за останалите често пъти това се оказва мисия невъзможна. Иван Павлов добавя и още щрихи в тази картина.

***

След този редакторски опит за анализ на ситуацията в туризма, по-конкретно в Боровец, предлагаме гледната точка на управителя на хотел “Рила” г-н Павлов.

***

 

Намираме се на прага на активния туристически сезон. Пред какви предизвикателства сте изправени и с какви очаквания ще го посрещнете?

За мен това ще бъде втори сезон в хотел „Рила“ и курорта Боровец и вярвам, че ще имаме успешен сезон. Предизвикателствата са свързани главно с намирането на служители с опит и положително отношение към работата, екипа, колеги и най-вече гостите на хотела. Притеснен съм от намерението да се затвори Пожарната служба в курорта. Обявиха, че изпълнението на това решение засега се отлага, но не е отменено. Подобно действие би довело до риск за здравето и живота на хората, които работят и гостуват в курорта и в дългосрочен аспект би се отразило на отлив на туристи, поради невъзможността да отговорим на критериите за сигурност на туроператорите.

Недостигът на кадри изправи „на нокти” колегите Ви по морето и много от тях бяха принудени да наемат хора от чужбина, за да спасят летния сезон. Вие изправени ли сте пред подобен проблем?

Проблемът с недостига на кадри съществува във всички отрасли на икономиката, но е особено осезаем в туризма. Стремим се да работим главно с хора от Самоков и региона, като развиваме и инвестираме в тренинга на служителите и търсим нови с потенциал. През летните месеци с по-ниска заетост фокусът ни бе провеждане на обучения с цел повишаване на професионалните умения на служителите и мениджърите на отдели. Отзивите от гостите ни са положителни и вярвам, че всички заедно ще продължим да ги караме да се чустват като у дома си в хотел „Рила”. От началото на тази година работим активно и относно социалните придобивки – въведохме безплатна храна за всички, има създадена бонусна схема за насърчаване на продажбите, въведохме вътрешно съревнование „Шампион на месеца“, планирана е и актуализация на заплатите преди старта на активния сезон, продължаваме с предоставянето на безплатни лифт карти на служителите и техните семейства. Естествено,  за да повишаваме качеството на услугите, имаме и завишени критерии към служителите си. Радващото е, че повечето от тях виждат усилията ни и се стараят все повече в работата си. За съжаление, въпреки изброените мерки става все по-трудно да намираме качествени служители наблизо и това ни кара да търсим и наемаме хора от цялата страна и чужбина. През този сезон за пръв път сме предвидили и работа с украински персонал, който се оказа много добро решение в другите хотели от веригата ни Bt Collection.

Прогнозите на специалистите са зимните курорти да посрещнат рекорден брой туристи. Ще се сбъднат ли тези очаквания?

 До момента резервациите за зимния сезон показват около 15% ръст, отнесени към днешна дата, спрямо изминалата година. При нощувките за периода на Нова Година имаме ръст над 100%, а през февруари и март има дати, които са почти изцяло разпродадени. Традиционно най-голям дял от резервациите са за английския пазар, който е с ръст от 15%, те достигат до 65% от гостите ни през зимата, ръст има и при българските гости. Вижда се и повишен интерес от любителите на ски от Западна Европа – Германия, Франция и Италия, за втора поредна година има спад на резервациите от руски и румънски граждани, което се компенсира с гости от Израел, Турция, Гърция и другите балкански държави.

Позната и предпочитана дестинация ли са Самоков и Боровец?

Самоков има голям потенциал за развитие чрез допълнително популяризиране на местните традиции в занаятчийството и историческите и културни забележителности в района. Нека не забравяме, че курортът Боровец е първият зимен курорт на Балканите и заслужено през последните години се развива в правилната посока, посредством инвестиции в инфраструктурата от страна на Общината и  модернизиране на базата на част от хотелите. Конкретно за хотел Рила – през 2015 г. инвестирахме 25 милиона лева в обновяване на общите части на хотела – четири ресторанта,  четири бара, СПА център, рецепция и лоби, конгресен център, с капацитет до 1300 души и подземен паркинг. През 2016 г. беше въведена в експлоатация най-голямата конферентна зала в региона, оборудвана с най-съвременната аудио-визуална техника и разполагаща с над 700 седящи места, отделно фоайе с бар и закрита тераса. Това лято  инвестирахме допълнителни 10 мил. лв. и за радост на нашите гости ще посрещнем ски сезона с изцяло обновени 320 на брой комфортни  „сюпериор” стаи с големи и удобни бани, стилно обзавеждане, нови инсталации за вентилация, дистанционен контрол и управление на температурата, нова телевизионна система и пълно интернет покритие. Ще продължим да предлагаме и 190 стандартни стаи. Искам да отбележа, че сме обърнали специално внимание на грижата за околната среда – всички системи са енергийно ефективни и се управляват автоматично, целта ни е да пестим ресурси и да запазим природата чиста.

Какво е необходимо за предлагането на един наистина качествен туристически продукт, който да е на европейско ниво?

Хотелът продължава да се утвърждава като една от най-търсените дестинации в близост до София за ски, байкинг, почивка в планината, конференции, тиймбилдинг, банкети и корпоративни срещи. За предстоящия сезон добавяме: нов детски клуб, детска градина, нов ски гардероб за наем на оборудване и за съхранение на лични ски и бордове. Заедно с напълно обновения СПА център и басейн,  казино “Интернационал”, конгресен център, а-ла-карт гурме ресторант “Самокови”, лоби бар & дайнър “Шампиони”, ресторант Терас Лаундж, нощен бар и диско “After 11”,  190 стандартни стаи, 168 сюпериор стаи, 102 семейни сюпериор стаи, 24 сюпериор апартаменти, 5 сюпериор мезонета, 1 президентски апартамент. Хотел „Рила” е един от най-големите и модерни интегрирани комплекси на Балканите. Както споменах по-горе ние не инвестираме само в модернизирането на материалната база, но и в служителите ни – най-ценния актив на фирмата. Продължаваме да развиваме качеството и разнообразието на храните и напитките. Наскоро към екипа на Екзекютив шеф Веско Калев, който спечели престижния конкурс Bocuse D’or България и се класира като треньор на екипа си за световните финали в Италия, се присъединиха международно признати майстор готвачи от Турция и Грузия, които ще обогатят още повече нашето зимно меню. За развитие на качествен туристически продукт трябва да се мисли стратегически и глобално и за да вървим всички напред и да наложим курорта Боровец като модерна европейска зимна, а защо не и целогодишна дестинация, ни трябва пълното съдействие на Общината и на държавата. Няма как това райско кътче да се развива занапред, ако няма отлична транспортна достъпност, адекватен брой места за паркиране и работеща инфраструктура. Друг важен аспект е обликът на курорта, трябва да се върви в единна визия и оформяне на публичните зони, да се работи за подобряване на опазването на обществения ред, да се реши проблемът с бездомните кучета и др. Важно е да се инвестира в подготовката на кадри в туризма, да се популяризират професиите и да се даде на младите шанс да работят и да се развиват в региона.

По отношение на рекламата къде сме ние и прави ли се достатъчно в това отношение?

Всичко, което се случва в курорта и в частност в хотел „Рила” се вижда от гостите ни и се оценява високо, постоянно се увеличават високите оценки относно качеството на храната, чистотата в стаите и общите части и качеството на обслужване като цяло. Все повече при избора на дестинация и хотел значение оказват коментарите и оценките на гостите в социалните мрежи, а те за наша радост са положителни в огромната си част, но все още не може да се разчита само на тях и на рекламата „от уста на уста“. За да е успешен курортът, трябва да се помисли за промотирането на Самоков и Боровец и околностите като едно цяло. Тогава още повече хора в България и чужбина ще разберат за уникалните условия за спорт и туризъм в най-високата планина на Балканите – Рила, и в специално планирания и изграден в подножието на пистите курорт Боровец.

Конкуренцията притеснява ли Ви?

Напротив. Ние гледаме на конкуренцията като на най-добрия стимул да се развиваме и да бъдем все по-добри в това, което правим в услуга на нашите гости.

По-различен ли ще бъде предстоящият зимен сезон и с какво?

Със сигурност ще бъде – с новите ни стаи, с новите ни услуги, с новите ни ресторанти и сезонно меню, с по-подготвения ни екип и с положителната ни нагласа спрямо предизвикателствата, които ни очакват през него.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close