Злободневно

Зона без обхват на информираност

nsi-bylgariq-s-naij-mnogo-cigani-v-evropa-14138Из новините по Бтв: „Депутат инвестира две депутатски заплати и раздава 1500 спирали в ромски махали”

В ромската махала в Самоков бат Сали раздава спирали против забременяване. На събитието присъства водеща ТВ.Въпрос от репортерка към циганка:
– Вие искате ли да си поставите спирала?
– Не, не искам!
– Колко деца имате?
– Две?
– А искате ли да има
те още?
– Не…
– Бременна ли сте?
– Не, не съм бременна… чакам трето. Ама не искам спирала.
– Раздават ги безплатно.
– Добре де, дайте една…

Сали мали град се намира в края на град на Самоков или в началото, зависи от къде идвате. Там в момента се провеждат „курсове по сексуално ограмотяване” чрез раздаване на безплатни спирали против забременяване. Понятието е поставено в кавички, защото всичко свързано с ограмотяване на тази маса е обречено на провал, много преди да е започнато. Преди една седмица пак там имаше интензивни медицински прегледи. Също безплатни. Всъщност ние сме свикнали на тези хора всичко да им е без пари, така добре се интегрират българите към останалите малцинства и етноси, че чак не е за вярване. В тази специфична зона без обхват на ток, вода и данъци от всякакъв тип, думи като кондом са чуждици и предизвикват въпросителни погледи. Там раждаемостта е най-висока, а образователното ниво най-ниско. И всичко това, въпреки немотията и чергарския начин на живот. Парадокс, ще си помислите вие. Не, чиста българска (и самоковска) действителност! Рядко има ромски семейства с по две деца, числеността е много по-голяма. Какво излиза? Да си правят удоволствието – знаят, да си търсят и защитават правата – знаят, да кандидатстват за детски помощи – знаят, но да се пазят – не знаят! Цялата махала се намира под едно голямо и звучно НЕ – неграмотност, незаинтересованост, нетърпимост… Абсурдно е, както е абсурдно всичко, което се случва в „долната земя”, която е водена от свои собствени вътрешни закони. Явно там действат принципи, които са непреводими за всички останали. А техният обществен защитник, познат като бат Сали, тези дни реши да влезе във функцията си на депутат и да бъде достатъчно щедър към „своите” и да инвестира в стопиране на раждаемостта с лични средства. Колко благородно! Но преди това май трябваше да събере хората си и да им обясни, че да родиш на 13 си е чисто престъпление и как да се пазят, пък после и какво представлява спиралата и за кого е предназначена. Много ги подценяваме ромите, все трябва да им говорим простичко, за да разберат, а ако остане нещо неясно, вероятната причина ще е в речника. Разминаването ще остане езиково, а проблемите неразрешени. И така сме обречени да делим една територия и вечно в дистанция едни от други. Това не е избор, това е нужда!

Но, нейсе. Постът вече е извоюван, нека замазването на очите да започне сега!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close