ОбществоРегионалниСамоков

Злато и сребро за съставите от Говедарци, Доспей, Райово и Продановци от Пещера

Aнна Манова

Отлично представяне направиха певческите и танцовите състави от Райово, Говедарци, Доспей и Продановци на Трети национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин 2018”. Местните групи се завърнаха с множество златни и сребърни отличия, придружени с грамоти.  Фестивалът се проведе между 28-29 юли в Пещера, край местността Св. Константин.

Нашите състави впечатлиха с изпълненията на автентичен фолклор. Съставите от Говедарци се представиха повече от отлично, в резултата на което си тръгнаха от Пещера с три златни медала. Те са за ЖПГ с ръководител Иван Машов, Мъжката певческа група и Детско – юношеския състав „Рилска магия”, с хореограф Стоян Димитров.  Със злато се окичи ЖПГ „Росна китка” от село Доспей с ръководител Елена Ковачка. Те получиха и два сребърни медала за ТС „Пендарка”, с хореограф Росица Павлова и ТС „Рилски ритми”, под ръководството на Теменужка Ковачка. Златни медали и оценка за представянето им имаше и за райовските състави – „Райски гласове”, с ръководител Ани Машова и ТС „Палакарийче” на Роси Павлова. Със сребро се окичи новосформираната певческа група към НЧ „Възраждане – 2016” село Продановци с ръководител Аделина Даганова, както и танцовата формация с хореограф Теменужка Ковачка. Високата оценка за нашите състави беше най-вече заради изпълненията на автентичен фолклор.

Целта на фолклорното събитие, което събира на едно място над 140 групи и индивидуални изпълнители и инструменталисти, е съхранението и развитието на българските занаяти, танцовия и певчески фолклор. И не на последно място да се покаже богатството, красотата и разнообразието на българския фолклор. Тазгодишното издание се проведе под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. Съборът е с конкурсен характер. Директор на конкурса и негов председател е диригентът и композитор Николай Балабанов. Членове на журито са проф. д-р Светла Калудова – вокален педагог, диригент и преподавател, Светла Караджова – вокален педагог и изпълнител, и етномузикологът и хореограф Милчо Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close