Бизнес

“Златният триъгълник” отново на дневен ред

Обмисля се реновиране на новия център на Боровец

Анна Манова
„Златният триъгълник” е наречен така, защото някои от нас го разработихме и той стана такъв,  преди беше един боклуджарник”, казаха някои от засегнатите страни.

„Всички ние сме длъжници на Боровец”, каза кметът Владимир Георгиев.
обществено-обсъжданеПрез 2016 година най-старият планински курорт в България – Боровец, отбелязва 120 години от своето основаване. Ролята му на спортен, туристически и конферентен център от международно значение създава необходимостта от обществен градски център, отговарящ на съвременните разбирания за естетически издържана, устойчива, екологична и иновативна среда, привлекателна за местните жители, бизнеса, туристи и посетители. Ето защо Община Самоков започва работа по организацията на Международен архитектурен конкурс за идеен проект за нова централна градска част на к.к. Боровец.

 

И той започна с обществено обсъждане, което се проведе навръх Петровден – 29 юни от 17:00 часа в залата на читалището. Като всеки, който е заинтересован можеше да присъства и съответно да зададе своите въпроси. Участници в общественото обсъждане в качеството си на възложители бяха кметът на Община Самоков Владимир Георгиев и главният архитект Клинчева, координатор  беше Бойка Огнянова, на масата за дискусия беше и урбанистът Ангел Буров.

 

Целта на конкурса е да се съберат проектни решения и предложения за нова визия на “Златния триъгълник”, включващ територията между ски-пистите, началната станция на кабинковия лифт и основния автомобилен подход към курорта. Конкурсът се осъществява с подкрепата на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България. В рамките на предвидени обществени обсъждания – в Самоков и София, заинтересованите от бъдещето на територията граждани и  sre6ta 2представители на бизнеса, посетители и туристи, обществени и професионални организации, специалисти, ангажирани с опазване на културното наследство, природозащитни и други неправителствени организации ще имат възможност да изложат мненията и препоръките си относно визията на к.к. Боровец и в частност – на местността “Златният триъгълник”. Идеята е да се създаде зона с обществено обслужващи обекти, рекреация и нови атракции, като в същото време бъде решен основния проблем с разграничаване на човекопотока от автомобилния транспорт.

 

„Това е една благородна идея. Всички ние сме длъжници на състоянието на курорта в момента. Важно е да се подчертае, че ние правим това обсъждане в много ранен етап, за да може да се вземе най-доброто решение и Боровец да върне славата си на курорт от световен мащаб”, каза в началото градоначалникът.

 

sreshta 3Около 25 дка от земята, където се намира „Златният триъгълник” е общинска собственост и една малка част са частни имоти. Като там са разположени и два паметника на културата, които не са в особено добро състояние. Гл. арх. Клинчева подчерта, че е одобрен общият устроиствен план, който включва Самоков – Боровец – Бели искър. И до този момент се е работило в посока на това курортът да бъде предпазен от прекомерно застрояване. Тя определи „Златният триъгълник” като важно място, на което обаче липва всякаква есетика, подреденост, чистота и пространство между самите обекти там.

 

Не за първи път се говори за обновяване на това пространство, което наистина по разположение очертава триъгълник. Още първоначалният замисъл на тези къщички е да се ползват от самоковци, но след навлизането на частната собственост – 1992 година- нещата се променят. В началото са построени 24 броя къщички, които са едноетажни. В последствие част от тях са отдадени под наем, на лица, които не са самоковци, други са надстроявани, появяват се нови. Друг важен момент е липсата на установен статут на собственост.

 

На състоялото се в сряда обществено обсъждане ползвателите на тези имоти имаха възможността да дадат своите предложения за нова визия. Една от първите, която взе отношение по темата беше Милена Ферер, в качеството си на представител на „Бороспорт”АД, също позната като бивш директор на „Мултигруп”. Тя разгневи част от присъстващите като обяви „Златния триъгълник” за „язва в сърцето на курорта” и беше подготвила множество идеи за ползване на цялото пространство. „Златният триъгълник” е наречен така, защото някои го разработихме и той наистина стана златен, преди беше един боклуждарник”, казаха в отговор част от засегнатите. Стана дума и за това, че с тези заведения, намиращи се на това стратегическо място се изхранват цели семейства, че се плащат данъци и наеми. Ползвателите на къщичките се запитаха за мястото им изобщо на Боровец ако плануваната промяна все пак стане факт.  Общественото обсъждане продължи повече от два часа, като диалог нямаше и конкретни идеи всъщност не бяха чути.

Като вметка само ще споменем, че във времето са отправяни нееднократни забележки относно визията, разположението въпросните обекти, статута им и начина на ползване. Почти ежегодно договорите с изрядните наематели се анексират, но това не е генерално решение на въпроса. Удължаването срока на ползване – с над 10 години е в разрез и със закона. Поради това има заведено дело по инициатива на Областния управител Росица Иванова, отложено за 20-ти септември. Също нееднократни са били и призивите да се помисли за дългосрочна стратегия, а не да се действа на парче относно Боровец.

Следващото обществено обсъждане е насрочено за 07.07.2016 г. от 18:00 часа в Зала 2 на Централен дом на архитекта в София. Като паралелно с това организаторите отправят покана да се попълни анкета за обратна връзка по темата, достъпна в интернет страницата на конкурса- www.borovetscompetition.com.

Конкурсната част за проект за обновяване на новия център в Боровец ще протече на два етапа, първият е юли- септември 2016, вторият – декември – януари 2017 г. Като февруари 2017 г. трябва да бъде окончателно обявен победителят, а през март същата година да се започне работа по реализацията му. Предвижда се и награден фонд, като най-добрият проект ще грабне сумата от 20 000 лв.

 

 

Старият център на Боровец – повече приказки, по-малко дела

 

Община Самоков разполага с идеен проект за предстоящата реконструкция на стария център в курорта. Идеята е да бъдат възобновени фонтана и околното пространство, като се изградят сцена и амфитеатрално разположени места за сядане. Планира се и създаване на мрежа от велоалеи –  като първи етап ще се проектира велоалея, свързваща Стария център със “зоната на снега” (началото на ски пистите), а друга Стария център с местността Широка поляна.

В бюджета на община Самоков са заделени средства и за изработването на Проект за паркоустройство и благоустройство на съществуващия курортен парк, който се разполага зад хотелите “Самоков” и “Иглика”.
Тук ще се оформят пространства за отдих, ще се възобновяват пешеходните алеи и оформи живописно преминаващата през парка рекичка, както ще се потърсят решения за създаване на открити спортни съоръжения.

 

За момента обаче нещата са само в сферата на добрите намерения, тъй като както кметът Георгиев обясни, голяма част от земята там е държавна собственост. Изчаква се да се види дали тя ще бъде предоставена за ползване от Община Самоков.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close