ОбществоРегионалниСамоков

Златка Борисова: Работим по създаване на музей за съхранение на поминъка и историята на село Маджаре

Анна Манова

Музейна експозиция ще разказва за живота и поминъка в самоковското село Маджаре. Идеята е на Златка Борисова, която има силна родствена връзка със селото, свързва я любовта към родното място и сърдечните спомени от детството. Новото й завръщане към Маджаре става по време на пандемията, когато тя го преоткрива – с контактите с местните, с красивата природа и всички възможности за развитие, отдих и туризъм.

Златка Борисова е председател на фондация „Балканите – запазване на българските традиции и ценности“, създадена преди 10 години. И през целия си съзнателен живот е търсач и събирач на „артефакти“, които да запълват историческия пъзел на родното място.

Така през април месец, съвместно с кметския наместник Иван Марков, решават да поставят началото на музей в Маджаре, в който да съберат на едно място  голяма част от личните архиви на местните жители. И идеята намира доста съмишленици. Събраните вещи се съхраняват в НЧ „Васил Левски 1940“ в селото.

Повече за идеята, реализацията и развитието й ще ни разкаже инициаторът Златка Борисова.

Г-жо Борисова, Маджаре е сред живите села в самоковско, то пулсира в своя ритъм и се развива. От скоро по Ваша инициатива се работи по създаването на музейна експозиция в селото. Разкажете малко повече за идеята и за събирането на вещите за нея.  

Идеята ми за музей в селото зрее отдавна, но едва сега в периода на кризата с Ковид – 19, когато се наложи да остана за по-дълго в село Маджаре, успях да я реализирам. Артефакти събирам откакто се помня. Такива бяха налични в моя личен архив, като след споделянето на идеята ми с кметския наместник Иван Марков и съгласие от негова страна, обявихме инициативата си в началото на април тази година за събиране на лични архиви на хора в селото.

Къде ще е седалището на музея и каква ще бъде неговата основна цел?

Музеят се намира в читалището на селото. Експозицията му  все още е в процес на подреждане. Основната цел е да се представи историята и поминъкът в исторически план на населението на село Маджаре.

Как реагира малката общност в село Маджаре на тази идея? Донесоха ли неща, с които да обогатят експозицията?

Местните жители приветстват идеята за създаването на такъв музей, повечето са запазили традиционни дрехи и носии, които донесоха, предмети и лични вещи, запазени в годините назад. Малката общност се активира с личния пример, не беше нужно да казвам много неща, просто им показах как могат да се случат някои инициативи, когато сами ги осъществим, а не чакаме да се „спуснат отгоре“ или някой друг отвън да ги реализира.

Споменахте, че имате доста запазени лични вещи. Какъв е вашият принос?

Основно в експозицията на музея са мои лични вещи, запазени от мен и моите родители и предци, лични вещи на моя прадядо – Андон Начов, дългогодишен кмет на селото, разказвачът на рилските легенди за местностите в околията и до 1994 г. живата, незабравима легенда на с. Маджаре.

Можете ли да определите кое е най-ценно като експонат в момента?

Много са ценните предмети в музея, бих казала, че всички са ценни. Трудно ми е да определя кое е най-ценното, тъй като всички експонати носят духа и енергията на създателите на селото и тяхната история. Може би най-ценното е оригиналното „Родословно дърво на живота“ – създаването на селото и неговите наследници до наши дни, завещано ми от прадядо ми Дончо Начов и дописано от моят баща Спас Чучуганов – зет в селото.

До кога ще продължи събирането на експонати и кога планирате да регистрирате своя музей?

Събирането на експонати е един безкраен процес и това ще бъде винаги и занапред във времето. Експозицията ще се обогатява с всеки дарен или предоставен предмет, експонат без оглед на това дали тази експозиция има място за него или не, тъй като предстои и изграждането на музеен архив за съхранение на вещи, които не са или предстоят да бъдат включени в  експозицията на по-късен етап.

Това ще помогне ли за развитието на региона и в частност на селския туризъм?

О, разбира се, това е една уникална възможност за развитие на селския туризъм, тъй като този вид туризъм предоставя и задоволява много от нуждите на туриста, решил да посети такъв район.

Разбрах че планирате и обновяване на библиотеката в Маджаре.

Разбира се, това са инициативи, които нямат край и ако всеки даде своя дан за развитието на подобни културни мероприятия селата в България ще се възродят и обогатят.

И още нещо по което работите е спортен клуб в селото.

Предвиждаме осъществяването на друга моя идея чрез Фондацията ми „Балканите – запазване на българските традиции и ценности“ за закрит спортен клуб. Очакваме разрешение и одобрение от община Самоков, за отдаването или наемане на помещението към сградата на кметството, като в този клуб ще позиционираме развитието на спортове на закрито: тенис на маса, бойни изкуства, интерактивни игри, домино, монополи, рехабилитационен кабинет и др.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close