Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Златен медал за „Белчинче”, сребро за Мартина Дибекова и Ивана Зърнева от „Жива вода” в Хисаря

Анна Манова

Между 7-11 юни в гр. Хисаря се проведе VII Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2018”. Организатори са Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАFF, Euro Folk Akademy, община Хисаря. Провежда се в рамките на Музикални празници „Евро фолк”. В него участие взеха колективи от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Словения, Румъния, Турция, Италия и България. Целта на шампионата е да популяризира традиционните народни изкуства и да запази многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на различните националности.

Отлично представяне в тазгодишното издание на шампионата направиха детска певческа група „Белчинче”, към НЧ „Светлина”, /с. Белчин/ и малките народни певици Мартина Дибекова и Ивана Зърнева, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева. Това е първо участие в този фестивал на „Белчинче”, които се явиха във втора възрастова категория. Участието им беше на 9 юни /събота/. Певческата група изпълни две автентични фолклорни песни и две шопски. Шопските са под аранжимента на Вели Чаушев. Талантливите народни певици Мартина Дибекова и Ивана Зърнева впечатлиха журито с индивидуалните си изпълнения отново на шопски песни. За Ивана това беше първа подобна изява на голяма сцена. Жури, с председател Калоян Николов – президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали, отсъди златен медал за изпълнение на автентичен фолклор на „Белчинче” и откритие на шампионата. Двете певици Мартина и Ивана бяха отличени със сребро за своето представяне. Ръководителката г-жа Георгиева не скри радостта си от изпълненията на децата и от това, че са спазили всички дадени им предварително указания. Даниела Георгиева подчерта, че много държи на автентичния фолклор и изрази възхищението си от добрата организация на конкурса.

Комисията поставя своята оценка въз основа на три критерия: ниво на сложност и техника на изпълнение, представяне /костюм, реквизит, избор на репертоар/ и сценично поведение. Журито на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2018” използва оценителната система на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF и Световната асоциация на фолклорните фестивали – WAFF. Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма, са валидни за класиране в Световната ранг листа /World ranking list of folklore/.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close