БоровецОбществоРегионални

„Златен” или „Бермудски триъгълник” ще има в Боровец?

Анелия Балабанова

Размисли и страсти предизвика официалното представяне на проекта-победител в Международния архитектурен конкурс за нов център на Боровец, в територията на т.нар. „Златен триъгълник”. На събитието, което се състоя в края на миналата седмица бяха връчени и наградите на призьорите в класирането. Жури с председател арх. Ваня Серафимова – управляващ партньор в Серафимов студио имаше за задача да избере най-подходящото  архитектурното решение. В състава на оценителите бяха включени още арх. Рита Юстенсен – директор на отдел „Планиране и архитектура” на общинската компания By&Havn в Копенхаген, арх. Павел Янчев – Art & Build в Брюксел, доц. д-р Йорданка Кандулкова – преподавател по културно наследство в УАСГ, Мариус Муве – съосновател на Осло Ателие /Норвегия/, също така главният архитект  Надежда Клинчева и секретарят Ангелина Вангелова като представители на Община Самоков. Изборът, в края на месец януари беше предшестван от две обществени обсъждания – в София и Самоков и от още едно представяне в клуб„Generator” – София, съчетано с лекция на Рита Юстенсен.

Единодушно специалистите класираха на първо място разработката, предложена от Уилям Матюс от Associates Ltd, Великобритания. Победителят получи 20 000 лв. и право за директно договаряне на работна фаза на инвестиционния проект. Непосредствено след направения избор, възложителите от община Самоков бяха категорични, че проектът е изпълнил в голяма степен задачите.„Урежда доста от проблемите на курорта като цяло, а не само концентрирани в територията на „Златния триъгълник”. Част от тях са свързани с канализирането на потока от хора и автомобили. „Един от плюсовете е възможността за етапна реализация” – коментира кметът Вл. Георгиев. „Доволна съм и съм спокойна, че избрахме проект с вярната концепция за развитието на Боровец. Има изключително правилна структура и отговаря в най-голяма степен на заданието” – обясни още арх. Клинчева. На второ място в конкурса са „Агенция Дизайн и Архитектура АД – АДА, България. Те получиха награда от 12 000 лв. Трети е класиран проект с автор Петър Рафаилов – “Проджект Витае” ЕООД, България, който получи  награда от 8 000 лв. На четвърто и пето място са проектите на Института за градско планиране, България, и за проект на Critical Design Studio, Турция. Те получиха премии от по 5 000 лева.

Международният архитектурен конкурс се организира от Община Самоков, съвместно с Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите и урбанистите по повод 120-годишнината на най-стария български планински курорт. 40 проекта от 17 държави влязоха в оспорвана надпревара. В контекста на раздвижването около Боровец трябва да се отбележат някои важни неща. По всичко личи, че е назряло времето нещо мащабно да се случи в курорта. Най-логично е идеите и намеренията за бъдещо развитие да гравитират около миналото и вижданията за една по-съвременна визия. Вписват ли се къщичките в нея? Този въпрос беше повдигнат на нов глас по време на награждаването в петък в присъствието на екозащитника Тома Белев. „Намиращите се тук временни като статут трийсетина сгради трудно задоволяват професионалните критерии, но при това се оказват достатъчно жизнеспособни и повече от 20 години /първите са от 1992-1993 г./ успешно привличат посетители – до голяма степен за сметка на по-стерилната среда на големите хотели и ресторанти наоколо.” – анализира проф. д-р арх. Тодор Булев във връзка с бъдещето на курорта и територията на „Златния триъгълник”. В подробна разработка той излага съмненията си, свързани с реализацията на проекта. Всъщност все още не се знае категорично каква ще е съдбата на къщичките. Доста хора биха споделили мнението, че подобни обекти нямат място в един европейски курорт.  Те са един своеобразен български прецедент. Не на това мнение са техните собственици и ползватели, които разбираемо се притесняват за своето препитание.  През годините никой не се наема да изясни законовата регламентация на обектите. Това от своя страна стопира каквито и да било инвестиционни намерения на наемателите. В голямата си част това са самоковци, което внася социален оттенък на цялостната ситуация. Факт е обаче, че съществуването им на база анекси, който се гласуват ежегодно от ОбС- Самоков. Това се случи и на последната сесия, проведена на 19-ти април. За всички е ясно, че това не може да продължава до безкрай. Това не означава непременно хората, които си изкарват хляба от тях да загубят препитанието си.

По мнението на специалистите, проектът предоставя възможност за по-дългосрочни решения, свързани с развитието на Боровец. Надеждите и очакванията са решенията да са в полза на самоковци. Дали това ще стане, времето ще покаже. Истината е, че стане ли дума на най-стария зимен център в България първото, което изплува на повърхността е стратегия за неговото дългосрочно развитие или по-скоро липсата на такова. Като крачка извън точката на замръзване може да се тълкува първият етап от реализацията на ВиК проекта, както и изборът на архитектурен проект. С променена визия са доста от местата за настаняване, както и един от големите хотели – „Рила”. Важно е все отнякъде да се тръгне в името на това Боровец да се превърне в желана и предпочитана туристическа дестинация. Колкото до „Златния триъгълник”, през годините той се доближава по-скоро до „Бермудски”, както го определя и самият проф. Булев. Причините – през годините територията е била обект и борба на множество различни интереси. По думите му този участък е обект на подробно проектиране повече от 30 години, при това с различна насоченост, а сегашното му изграждане има колкото регулиран, толкова – и може би още повече – спонтанен характер. Времето ще покаже дали това ще се промени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close