Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Зина Хаджимитова с второ място за проза от национален конкурс в Сопот, номинация за В. Кабрански

Анна Манова

Поредно отличие за добро боравене с перото получи самоковската авторка Зинаида Хаджимитова. Тя се класира на второ място в раздел „Проза” в петото издание на националния конкурс за проза и поезия „Състояние на полет – 2018”, повеждащо се в гр. Сопот. Награждаването се състоя на 7 юли в „Радиното училище” в града. Конкурсът е част от ежегодните Вазовите празници. Негови организатори са спортен клуб по парапланеризъм “Скайномад”, сайт за нова ХУдожествена ЛУТЕратура “ХуЛите” и Община Сопот.

Двата кратки разказа, с които писателката взе участие в литературната надпревара, са „Къде си?” и „Най-свидното”. Като и двата бяха сред номинираните в категорията. Основното изискване за участие в конкурса е текстовете да не са публикувани никъде преди това, включително и в интернет. Ограничението за разказите е да бъдат в обем до страница. А един автор може да участва с до три свои неща. Произведенията предварително се изпращат на сайта на „ХуЛите” и съвсем анонимно, или подписани под псевдоним, се разглеждат и оценяват. Жури от професионалисти отсява най-добрите в двете категории – поезия и проза.  Тазгодишният председател на журито беше поетът, белетрист и драматург Недялко Йорданов, а членове – поетесата Ники Комедвенска и поетът Иван Нечев. Читателите също имат думата и поставят оценки. В това издание на надпреварата с перото са участвали 77 произведения в двете категории и общо 42-ма автори от различни точки на страната.  Самоковската писателка Зина Хаджимитова спечели журито с късия разказ „Най-свидното”, като тя взе втора награда в категорията за проза. Това не е първо подобно отличие за Зина. На предишното издание на конкурса тя си тръгна с първо място за разказа си „Бубольок”, който е част от най-новия й сборник с разкази  „Вятър за глухарчета”. Тази година в конкурса участва още един самоковски автор – Владимир Кабрански. Неговият разказ „Орисницата” беше сред номинираните за отличие, но не успя да пребори конкуренцията. И двамата автори са част от новосформираното в началото на август тази година Сдружение на писателите – Самоков.

Първите места от двете категории получават статуетки, парични награди, картини, книги и възможност на полет, но не само на мисълта. За всички бяха отредени специални отличия, подписани от журито, Николай Йотов от “Скайномад”, Иван Янкулов от “ХуЛите” и кмета на община Сопот. За да бъде допълнено „състоянието на полет”, спортен клуб по парапланеризъм „Скайномад” беше организирал и съвсем истински полет с парапланер на първенците в конкурса. Изобщо осъществяване на среща на двата свята „летящите с пера и летящите с крила”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close