Политика

Зинаида Хаджимитова: „Докато в града ни има честни, морални и интелигентни хора – дотогава ще бъде и мястото на „Българска пролет”

zinaidaЗоя Станкова

Зинаида Хаджимитова е в основата на разцъфналата в града ни „Българска пролет”. На самоковската общественост тя е позната от театралната и литературна сцена, но освен актриса и писател, тя неотдавна влезе и в ролята на председател на Движение за радикална промяна „Българска пролет”, което тръгва с големи амбиции и стремежи. Повече за новото й амплоа, за това как попадна в политиката и за идеите на движението ще ни разкаже самата тя.

 

Новото Ви амплоа е в политиката, как се насочихте на там?

Аз съм силно социален човек и много обичам да помагам. Политиката е едно от нещата, с които се занимавам в желанието си да бъда полезна.

Не смятате ли, че политиката е един от грозните нюанси на живота?

В чистия си вид  политиката е дейност, която трябва да допринася за подобряване живота на всеки човек. За съжаление, в нашето време тя се е превърнала в символ на политическо безправие срещу личността.

Упражняването на тази дейност винаги е привличала като  магнит хора без морал и ценностна система с един знак – първобитен егоизъм. Това доведе до национална катастрофа и превръщането на  „политика” в мръсна дума, а „политик” – в омразна.

Мен, както и много други хора, животът ме накара да преосмисля и пренаредя битието си. Защото днес, след 25г. преход, България е най-бедната страна в Европа. Освен че срина страната, управляващият „елит” сега се опитва да срине достойнството и духа ни. А ако нямаме национален дух, няма да имаме воля за съпротива.

Още в древността  философът  Платон е казал: ”Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.“

Това повече не може да се търпи и ние всички, ако искаме да  променим живота си към по-добро, трябва решително да кажем „Не на опоскването и ликвидирането на България!“

Председател на Движение за радикална промяна „Българска пролет” в Самоков, защо точно там? Имаше ли други предложения към Вас?

Създателите на „Българска пролет” имат амбицията да извършат радикално тази промяна, връщайки  морала и нормалната ценностна система в политиката,  превръщайки ги в свое основно правило за поведение.  Аз искам да бъда една от тях!

Ще намери ли своето място според вас „Българска пролет” в града ни?

От времето на Възраждането – 1760г. – 1800г. – Самоков е бастион на морала на българина. Може да се каже, че Самоков е бил столицата на българското Възраждане и ние сме длъжници към хората като Паисий Хилендарски и идеята му за национално възраждане – така, че Самоков е мястото.

Една нация трябва непрекъснато да се възражда – това е процес, а не времево понятие – процес, продължаващ през цялото съществуване на нацията. Спре ли този процес – нацията ще изчезне.

Докато в града ни има честни, морални и интелигентни хора – дотогава ще бъде и мястото на „Българска пролет”.

Тази идея бих желала да ни обедини.

Какви са бъдещите ви планове, на какво ще наблегнете в Самоков?

Обединявайки честни, почтени и интелигентни хора, да се заемем с решаването на най-наболелите местни проблеми, като  даваме своя принос и при решаването на националните приоритети.

Ще подготвяте ли листа за изборите?

Да. Но листите ще бъдат изготвени не от „центъра” или „ръководството”, а от хората, които ще работят с нас. Трябва да изчистим града от мафията.

Да очакваме ли кандидат за кмет на Самоков от „Българска пролет”?

Още е рано да се каже, но може би да.

По кои от проблемите на община Самоков бихте работили приоритетно?

Безработицата – особено сред младите хора. Екологията и благоустрояването на града. Интеграцията на ромите. Прозрачност при разпределението на общинските средства, борба срещу корупционните схеми в общината.

Промяна в критериите за културата в града ни, връщането на културните традиции, достойнството и самочувствието ни на потомци и наследници на големите българи творили и разнасяли славата на града ни.

Превръщането на „културните мероприятия” в контрапункт на умишлената масовизация на „чалга културата”, защото от нея изпростяваме, а прости хора се управляват по-лесно.

Кои политически формации бихте припознали като ваши бъдещи коалиционни партньори?

Нямаме намерение да влизаме в коалиции, а ще водим самостоятелна политика.  Бихме си сътрудничили с всички честни и почтени хора, които желаят да променим мизерния живот, до който ни докараха досегашните „политици”. По-лесно ми е да кажа категорично, че няма да работим с партии, които не защитават националните ни интереси и не зачитат мнението на българското мнозинство.

А къде е мястото на младите хора в политиката и изобщо имат ли място там?

Младостта в много случаи е предимство, но за участие в политиката освен интелигентност и висок морал, се изисква и известно количество натрупан опит. За съжаление, нашите деца бяха принудени да емигрират и прилагат знанията и талантите си в други държави, а голяма част от оставащите тук – да се редят пред бюрата за безработни. Повечето от тях са аполитични и не виждат смисъл за участие в политическия живот на България. Бихме желали младите хора да влизат в политиката не за да се облагодетелстват лично,  а прегърнали идеите на Левски и Ботев, да работят за спасяване на българският народ и държава от ужасната национална катастрофa, която преживяваме.

Самите Вие ще работите ли с млади хора?

Разбира се!  Веднага трябва да Ви отговоря, че аз не разделям хората по възраст, а по това какви качества притежават.

Честни, интелигентни, достойни българи, с които да направим града и живота ни по-добър! Вярвам, че в нас, хората, е заложена непримиримост към злото във всичките му разновидности и че ще съумеем заедно да намерим брод.  Вярвам, че заслужаваме по-добра участ.

Искам да спрем да говорим за политика изобщо, а да се съсредоточим към решаване конкретните проблеми на нас – обикновените хора.

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close