Общество

Зимна приказка в дар на самоковци

IMG_0721Три дни беше разказвана тази зимна приказка, но не с думи, а с песни, танци и свирни. На 19-ти февруари салонът на обновения хотел „Рила” беше първата част от това мероприятие, което се провежда за втори път по инициатива на Арт център „Нестия” – София. Шефът Христо Станков посвети празника по повод 25-годишния юбилей на  „Нестия”, на 120-годишнината на Боровец и на Левски. В този четвърт век от своето съществуване, „Нестия” и неговото ръководство са обиколили стотици сцени у нас и в чужбина, създавали са танцови и певчески групи и са раздавали от сърце радост на хората.

Първият концерт, който събра гости – българи и чужденци започна с изпълненията на ТА „Банкя” гр. София с бурните шопски танци. Малките, но вече доста известни момчета и момичета от ФГ „Житената питка” от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии, които представиха обичая „Трифоновден”. Допълнение към тяхното зарязване на лозето беше песента за Трифон в изпълнение на самоковците Латинка Трохарова и Васил Димитров. Камерна танцова формация „Хорце” играха вече като големите. Малката певица от „Нестия”  Йоана Миланова изпя две песни. Голямата изненада беше новото попълнение 7-годишната Фани Транчева. Едно наистина много талантливо момиче, което така изпя песните: „О, дарлинг”, „Жена на всички времена” и „Утре”, че получи силни аплодисменти не само за гласа си, а и за сценично поведение.

Вече пораснала „певица” от трио „Рукатка” Георгия Райкова ни изненада с изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин”. В празника се включиха ТС „Палакарийче” от Райово и ТФ „Росица”  с ръководител Росица Павлова. Голям интерес с изпълнение на автентичен фолклор предизвикаха певиците от НФ „Здравец” от с. Радуил. Христо Станков проведе конкурси за най-хубава носия, за Мис и Мистър и надиграване на ръченица. Всички получиха медали и грамоти.

На 20.02 същата приказка гостува в Читалище-паметник „Отец Паисий” гр. Самоков. Тук на сцената се вихриха като гости танцови състави от Широки дол. На 21.02. читалището в Радуил се напълни с желаещи да слушат и гледат програмата. Всички познават Христо и неговите съдружници, защото те от години са озвучители и участници в Бобфеста. Тука в тяхната програма успешно се включиха малките танцьори от ТГ „Радуилче”. Жените и от двете фолклорни групи пяха и автентични, и весели песни. Всички изпълнения на сцената бяха посрещани и изпращани с аплодисменти. „Черешката на тортата” поставиха в края на програмата нашето момиче Деси Николова и македонският певец Венцислав Пенев. Двамата изпълниха по няколко песни и зарадваха публиката с красивите си гласове. И тук имаше надпревара за костюм, за Мис и Мистър и за надиграване. „Нестия” – та се беше погрижила за възнаграждаване и стимул на младите, за да продължават традициите и в бъдеще.

Димитрина Божилова

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close