Седмицата

Земеделските производители в очакване на субсидиите

zemiЗемеделските производители от община Самоков се събраха на традиционна работна среща, инициирана от Областната служба „Земеделие”. И този път тя премина при засилен интерес от страна на стопаните. Дискутирани бяха промените в нормативните уредби и законодателството, касаещи секторите земеделие и животновъдство. Началникът на службата Христина Стойкова, Янко Янков – директор Дирекция „Аграрно развитие” и Гергана Лукова – гл. експерт „Земеделие” разясниха новостите и с готовност отговаряха на отправените въпроси от страна на фермерите. Някои от наредбите все още се дообработват и поради тази причина не бяха дискутирани. Очаква се до броени дни те да бъдат обнародвани и при необходимост да се организира нова информационна среща. Най-много вълнения имаше във връзка с директните плащания, което е съвсем разбираемо.

Един от съществените моменти е, че ако даден стопанин обработва земи в Ихтиман, а е с адресна регистрация в Самоков, не е задължително да ходи в Общинската служба по местонахождение на имота. Най-общо казано схемите за национални доплащания се запазват в досегашния си вид, с малки изключения. Собственици и ползватели на по-малки земеделски имоти също ще имат право да кандидатстват за подпомагане. Това е в отговор на упреците, че голяма част от субсидиите се усвояват от крупните земеделски производители и въобще не достигат до дребните фермери. Всяка година схемите за доплащане на единица площ (СЕП) се увеличават с 10%, а за настоящата кампания са предвидени 5%. Именно тук се получават и най-големите разминавания. Част от очертаните площи се засичат със сателитни снимки, които в определени моменти не са особено прецизни. Регистрират се застъпвания на площите със съответни санкции за заявителите. Единственият вариант за изход от ситуацията е подаване на заявления в определените срокове или специалисти да направят оглед на място за отстраняване на пропуските.

Във връзка със схемите за специфично подпомагане е важно да се знае, че 100% от заявените животни трябва да са в наличност при евентуална проверка, а не както беше миналата година 80%. Ако се случи нещо непредвидено, стопаните имат право да заменят липсващото животно с друго. В срок от три дни след събитието те трябва да уведомят ветеринарния лекар, а след още три дни (от замяната) животното да бъде вписано в регистрите. Едноседмичен е периодът, в който промяната да се сведе до знанието на съответните компетентни органи.

И след тази среща остана усещането, че се създава нормативна уредба, която не е в полза на собствениците и земеделските производители. Това беше мнението на Г. Войнов около което се обединиха и останалите негови колеги – животновъди, зърно и картофопроизводители. Най-голям повод за радост обаче ще имат зеленчукопроизводителите, нищо че в Самоков липсват такива, тъй като значителни средства ще бъдат насочени в тази област.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close