Боровец

Зелена светлина за ВиК проекта на Боровец

“Самоков 365”

сн.: интернет
сн.: интернет

От началото на следващия строителен сезон ще започне реализацията на проекта за изграждане на ВиК на Боровец. Община Самоков подписа договора за финансиране с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Стойността на проекта е 2 793 755 лв.

Проектът включва подмяна на водопровода в курорта и довършване на канализация за отвеждането на отпадните води в пречиствателна станция „Яйцето“. Предвидени за реконструкция са 3 176 м водопровод, обхващащ най-големите хотели – „Рила” и „Самоков и района на „Златния триъгълник”. Предвидено е и изграждането на дублиращ колектор до „Яйцето”, тъй като разрешителното на „Песъко” е изтекло и всички, заустени в него канали с новия проект чрез дублиращия колектор да се отвеждат отпадните води до пречиствателната станция. Канализационната мрежа, която ще се подменя е около 2 км и включва изграждането на 9 колектора.

Проведените процедури от община Самоков са признати и подписаните договори със спечелилия обществената поръчка консорциум „Екип Боровец” през юни 2014 е валиден. Строителните дейности ще започнат веднага след края на активния туристически сезон и трябва да приключат в рамките на четири месеца. Това е стратегически проект за общината, предвид насоката за развитие, а именно туризма.   Един от най – важните фактори за туризма е добрата инфраструктура. Не може един курорт да претендира за международно ниво, ако няма осигурени чиста питейна вода и събиране на отпадните води. С изграждането на ВиК системата ще се реши един сериозен проблем, особено по отношение на събирането и отвеждането на отпадните води. Пречиствателната станция на курорта има достатъчен капацитет, за да поеме много по-голямо количество, от това, което курорта отделя в момента.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close