Самоков

Здравна рубрика. Тема: стомашните инфекции

николова

Стартираме нашата нова здравна рубрика. В нея ще отговаряме на поставените от Вас въпроси. Консултант по темите ще бъде д-р. Светла Николова – специалист по детски болести, с интерес към алергологията и детската нефрология, с 30-годишен стаж в областта на педиатрията.

Темата, която сме избрали за начало е много актуална за сезона. А именно стомашните инфекции. В следващия материал ще се запознаете със симптоматиката, причините и лечението.

Стомашно – чревните инфекции са характерни за летните месеци – юли и август. Тази година поради топлото време честотата им беше по-висока от миналата година. Причината за това са летни чревни вируси, които при повишаване на температурите се размножават по-бързо, особено в момента, когато се намираме в период на отпуски, събират се повече хора на едно място и конкатуват.

Причината за разболяването от тези вируси е фекално – орална, т.е от допир с мръсни ръце, с пипане на замърсени предмети. За радост те са краткотрайни като протичане и в рамките на 2 до 4 дни преминава инфецията, но имат голяма честота, засягат по-голяма група хора. Защитена група са единствено кърмачетата, над 8-месечна възраст децата бяха покосени всичките.

Основните симптоми на тази инфекция са – гадене, общо неразположение, повръщане, спазми в корема, редки изхождания. Пациентът може да има всичките симптоми или проявление само на гадене и повръщане с болки в корема, или само болки в корема и изхождане. При по-малките деца имаше и много високи температури – до 39 градуса. Пациентът се чувства отпаднал.

Препоръчително е при такава симптоматика за известен период от време да се спре приемът на храна, да се пие преварена вода, чай от шипка и мента. За малките деца е подходящо да се дават капки против повръщане и болки в корема, както и прахчета за разстройство. Когато обаче повръщанията са повече от 5 се спира и приемът на лекарства през устата.

Много важен момент е кога майката трябва да захрани детето – когато то има 2 дни без да повръща. Тогава на детето трябва да му се дава лека храна – препечени филии, ориз, моркови, картофи, плодове и зеленчуци.А мляко след 4-5 ден, защото то има слабителен ефект. Много важно е през целия период на лечението децата да получават пробиотици, защото те се загубват при лечението.

 

Следващата здравна тема: Профилактика на децата преди започването на учебната година.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close