КултураОбществоРегионалниСамоков

За 15-ти път в с. Радуил се разнесе миризма на вкусна бобена чорба

Светлин Димитров

През периода на настъпващата есен в китното село Радуил общ. Самоков  се проведе юбилейният 15-ти Международен фолклорен  фестивал  „Боб фест”. На 2-ри и 3-ти септември в селото се чуха веселите звуци и свирни на българската народна музика, фолклорният дух на гостите  беше завладян от кръшните хора и ръченици. 15-тият юбилеен „Боб фест” е посветен  на хората, които през всичките тези години помагаха фестивалът да стане една реалност. Най- вече този празник е посветен на Георги Божилов- Гебо, който всъщност е неговият създател, родолюбец, който прославя радуилския боб не само в България, а и по света. За съжаление  Гебо не е вече между живите, но неговият дух и лик винаги  ще се помнят от гостите и жителите на с. Радуил. След смъртта на Гебо, традицията на фестивала я продължава, неговата съпруга  Димитрина Божилова, която кани фолклорни състави певчески групи от цялата страна. Боб фестът отдавна е излязъл извън пределите на страната и е традиционно международното участие в нето.

По традиция всяка година в църковния храм се вари вкусна бобена чорба, от която всеки би опитал с голяма наслада. Село Радуил се намира в полите на Рила планина и в близост до курорта Боровец. В него в близките години са построени оброчища, които го защитават от природни бедствия и лоши твари, които биха могли да навредят на жителите му.  Това кътче е било посещавано от десетки родолюбци, като Хр.Смирненски, който лекувайки се на чистия въздух, на това място  написва и някои от най- хубавите си стихотворения. Стъпките на Хайтов също оставят отпечатък в историята на това китно селце, а именно той в него сътворява доста от разказите си. Апостолът за свобода и правда Васил Левски намира подслон в   Радуил.

Тази година със съдействието на сегашния кмет Любомир Димитров, читалището, училището, кооперацията и жителите от цялото село се проведе за 15-ти път Боб феста. В красивата църква „Рождество на пресвета Богородица” беше приготвена вкусна бобена чорба, от която гостите можеха да вкусят. С помощта на готвачките Добра Михайлова, Цветанка Илиева и Василка Кръстева вълшебното ястие беше приготвено уникално. Празникът започна под жаркото слънце на 2-ри септември с тържествено откриване. По този повод беше отслужен  тържествен водосвет от свещеника на черквата. Също така   отправени поздравителни адреси от заместник кметовете на община Самоков  Люба Кленова и  Сия Шехтанова. Приветствено слово  изнесе  кметът на с.Радуил  Любомир Димитров и организатора на фолклорния фестивал  Димитрина Божилова. Домакините от НЧ „Христо Ботев” откриха празника. На сцената се изявиха  двете женски фолклорни групи „Здравец” и „Детелина” , а пък ЖТФ „Лудо младо”  развеселиха със своето изпълнение гостите на този прекрасен празник. От страна на  Божилова беше представено и журито с председател акад. Иван Тодоров-хореограф и в състав Борис Вълков-хореограф, д-р на изкуствата Веселка Николова. Шефът на „Нестия” Христо Станков отговаряше за озвучаването и заснемането на фестивала. След поздравителните адреси и изявата на домакините, Боб фестът  продължи в салона на читалището с разнообразната си фолклорна програма. Участие в нея взеха много състави и фолк формации от цялата страна, а международно участие беше представено от  ТС  „Китка”от град Ораовица – Македония. В минутите след 19.30ч на площада бяха поканени музиканти от гр. Сандански. А  гостите и жителите на селото се впуснаха в кръшни хора и ръченици. Народното веселие продължи до малките часове на следващия ден.

На 3-ти септември програмата започна от 10.00ч с приветствено слово на г-жа Божилова и отново с богата фолклорна програма. Друг акцент включен във фестивала е кулинарна изложба с интересен асортимент от ястия и дърворезбарските произведения на майстор Велян, които бяха изложени за продажба в фоайето на читалището. В програмата изобилстваше от  шопски хумор от региона и страната, който разсмя и развесели гостите на Боб феста.  Фолклорната програма завърши с изпълнението на МПГ „Орлови скали”- с. Бели искър. След последното участие журито  имаше време, в което да обмисли и обсъди призовите 1-во, 2- ро и 3-то място. Процесът по награждаването беше извършен на сцената на площада. Почетното първо място  отиде при участниците от  танцовия състав „Китка” от гр. Ораовица – Македония, ансамбъл с.Гецово-Разград, певческа група от село Горни Окол и мъжка певческа група от село Говедарци.

С втора награда бяха удостоени групата от село Костенец, певческата група от село Рельово, мъжка и женска певческа група от село Маджаре, певците от Чирпан и от Пенсионерски клуб №2 в гр. Пазарджик. За трето място се пребориха танцовите състави на село Мало Конаре, село Прибой, село Живково и ТС „Подуянска китка” кв. „Подуяне” гр. София. От индивидуалните изпълнители на първо място се класира певицата на село Ресилово, второ завладя Катя Арнаудова от Благоевград, а на трето място бе класирано Трио „Славей” от село Марица.

При детските състави на първо място журито класира децата от Читалище „Младост”, втори са децата от село Прибой, Радомирско, които се представиха със словесен хумор, на трето място са класирани танцьорите от село Говедарци. Кметът на село Радуил Любомир Димитров даде специална награда на детския ансамбъл от Радомир.

Организаторите на събитието обещаха на финала веселието  да продължи  до зори и обещанието беше спазено, но късно вечерта настъпи буря, която накара гостите и жителите на Радуил да се приберат по своите домове.

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Класирането не е вярно.ДЮТС”Рилска магия” при НЧ”Христо Ботев-1928″с. Говедарци,общ. Самоков взеха първо място.Пишете вярно,защото това е обида за танцьорите. Хубав ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close