Седмицата

За 13-и път Бобфест в Радуил

bobfest3Любомир Кузев 

За 13-та поредна година емблематичното бобено топче гръмна в събота по обяд в китното самоковско село Радуил и възвести началото на националния фолклорен фестивал с международно участие “Бобфест 2015”.
За 13-та поредна година за два дни село Радуил отново стана столица на боба и на най-музикалния фестивал, посветен на вкусния радуилски фасул.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков, след което от името на организаторите, домакините и гостите топли и сърдечни думи отправиха Димитрина Божилова, кметът на Радуил Любомир Димитров, депутатката Ирена Коцева и самоковският градоначалник Владимир Георгиев с пожелание за успех на участниците и наслада за душата на публиката.
Поздравителни адреси до участниците в радуилския Бобфест изпратиха областната управителка на Софийска област Росица Иванова и кметицата на столицата Йорданка Фандъкова.
Самодейци от народно читалище “Георги Бенковски 1928” от село Горна Василица, община Костенец представиха обичая “Простени Поклади”, след което по традиция кукери гониха злото.
За дългогодишното добро партньорство и съвместна работа, за развитието и утвърждаването на радуилския фолклорен фестивал със специални грамоти бяха отличени художниците Валери Александров и Борис Дамянов.
По традиция началото на фестивалните изяви дадоха домакините – децата и младежите от детския танцов състав “Радуилче” и танцьорките от състава “Ибърски ритми”.
През двата фестивални дни на откритата сцена на площада, както и на сцената на местното народно читалище “Христо Ботев 1903” се изявиха над 70-сет ансамбли, състави и групи от цяло българско, както и три състава от съседна Република Македония с около хиляда участника.
Танцьори, певци, музиканти и разказвачи от София, Софийска област, Пернишко, Кюстендилско, Благоевградско, Пазарджишко, Пловдивско, та чак от Угърчин, Ловешко и град Бяла, Русенско представяха в багри и цветове, музика и танци красотата и вечността на автентичния фолклор от своите райони.
Традиционно фестивалът е съпътстван от десетки изложби на художници, карикатуристи, приложници, както и от красивите произведения на майсторите на народни художествени занаяти.
Сред тях открояваме имената на софиянката Росица Бакалова с изложбата си от гоблени на тема “Българката в носия”, на мозайките на Димитрина Гошева от Благоевград, на Борис Дамянов от Сливен със своята традиционна живопис – акварелна техника, на местния дърворезбар Велян Захариев и колегата му Христо Владимиров, на художника Иван Шуманов от Самоков, на майсторката на писани великденски яйца Мария Торошанова от Долна баня, на красивите рисунки на децата от ОУ “Христо Смирненски” в село Радуил.
Впечатляваща стъклопис представи пък софиянката Радка Вацева, Красимира Карлова от Пазарджик показваше икони, плъсти и ловни сувенири, Галина Тодорова от Пловдив се представяше с рисувани кратуни и камъни, майстор-грънчаря от Радомир Иво Илков радваше с красивата градинска сувенирна керамика.
Жените-майсторки от Радуил  се похвалиха с плетива, гоблени и бродерия.
Красива, но и вкусна бе традиционната кулинарна изложба. Със специални награди за участието си в нея бяха отличени при ястията с боб Наташа Станоева от Самоков, а при погачите радуилките Албена Богоева и Спасия Цветкова.
Два дни в двора на местната църква “Рождество на Пресвета Богородица”, която отбелязва своя храмов празник, чевръстата 85-годишна баба Стефана Нешева заедно със своите помощници свариха един тон чорба и нагостиха всеки с вкусния и ароматен радуилски боб.
Многокатови хора на площада с песните на народния певец Венцислав Пенев – солист на Българското национално радио и празнична заря в рилското небе доукрасиха през двата фестивални дни изпълненията на самодейците от страната и чужбина.
Гостите от Македония бяха представени от оркестъра на фолклорния ансамбъл “Китка” от село Ораовица, община Радовиш с ръководител Васил Василев, младежкия танцов състав от село Оризаре, община Кочани и танцовия състав от КУД “Илинден” от село Радичево, община Василево.
Тричленно жури с председател академик Иван Тодоров и членове Весела Николова – д-р на изкуствознанието, и Борис Вълков – хореограф-член на секция ЦИОФ,  имаше нелеката задача да отличи най-добрите на тазгодишния Бобфест, след като два дни се наслаждаваше на песните, танците и музикалните дарби на млади и стари.
Специалните големи награди – статуетката “Златно бобче” заслужиха самодейците от фолклорния танцов ансамбъл “Беловче” от град Белово, Пазарджишко с художествен ръководител Росица Данкова при Сдружението за музикално и танцово изкуство, както и танцовия състав при народно читалище “Христо Витков 1899” от село Локорско, район Нови Искър, София с художествен ръководител Валентина Китова.
С медали “Златен фасулицър” бяха наградени – ансамбъл “Горнополска песен” от село Овчарци, община Сапарева баня при народно читалище „Пробуда 1923″, столичният ансамбъл “Люлин”, фолклорната група от град Нови Искър, мъжката вокална група и солистката им Светлана Найденова при Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Костенец и народно читалище “Прогрес 1907”, певческата група от село Крайници, община Дупница при народно читалище “Развитие 1910”, вокалната група от град Бяла, Русенско, групата от село Елешница, община Елин Пелин, женската фолклорна група “Околийка” от село Горни Окол, община Самоков и танцовият състав от село Ресилово.
С индивидуални награди от радуилския фестивал бяха отличени и самодейци от село Горни Домлян, община Карлово и от софийските села Долни Лозен и Мрамор.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close