ОбществоРегионалниСамоков

За шести път „Нашенско хоро“ в Самоков –  за любителите на народните танци и с нов втори етап

Анна Манова

Националният фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ ще се проведе за шести път в Самоков на 9 ноември /събота/ в спортна зала „Арена“.

Мероприятието, което има за цел да събере любителите на народните танци от цялата страна на една сцена, е организирано от школа за народни танци Sun Dance и се провежда с  подкрепата на Община Самоков. Началото на събитието ще бъде поставено в 9:15 часа, а цялата програма и награждаването на отличените ще продължи до 19:00 часа. Тази година специални гости са ФА „Слънце“ от гр. Ихтиман. Наред с фестивала във фоайето на спортната зала ще има базар на произведеното от самоковските занаятчии.

В надпреварата могат да вземат участие любителски клубове от цялата страна, без значение дали са малки или по-големи. Желанието на организаторите е да поддържат, обединят и поощрят всички лица, които се занимават, помагат и допринасят за запазването и разпространяването на българския танцов фолклор.

По традиция надиграването преминава в два етапа. Първият е изпълнение на автентично хоро. Всеки състав изиграва по две хора – автентично и хореографска разработка с обща продължителност от 6 минути. Жури оценява по няколко основни критерия – обработка и композиция на хорото, техническо майсторство и артистичност. Тази година вторият етап организаторите са нарекли „От любов към фолклора“. По думите им той е по-иновативен. Представител от фестивала /хореограф/ ще покаже пред всички танцьори, участващи във фестивала, едно автентично хоро, което те ще могат да научат. След показването и научаването на хорото от всички, съставите заявили участие във втория етап излъчват по двама представители, които ще останат на сцената и ще покажат наученото, редом с другите. По този начин участниците във фестивала ще могат, както да се забавляват, така и да обогатят танцовия си репертоар. Изпълнението на танцьорите се оценява от журито.

Организаторите са подготвили специални поздрави към всички танцьори по време на събитието. А кое ще бъде „Нашенското хоро” на фестивала ще стане ясно на 9 ноември в зала „Арена” Самоков. Входът за зрители е безплатен.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close