КултураОбществоРегионалниСамоков

За четвърти път международна среща на различни артисти в Доспевската къща в Самоков

Анна Манова

За четвърта поредна година Самоков ще бъде домакин на Международния симпозиум по живопис и  скулптура. Събитието, което събира на едно място артисти от различни държави, обединени от желанието си да представят творческия си поглед, ще се проведе в Доспевската къща. Неговото официално откриване ще се състои на 27 юли /петък/ от 11:00 часа. Целта на културното събитие е да поддържа и развива художествените традиции в града, както и да предоставя нови форми на съвременно изкуство. Организатор на симпозиума е художничката Радостина Доганова, съвместно с Община Самоков.

Мотото на тазгодишното издание на симпозиума е TERRA CULTA , което в превод от латински означава „култивирана, обработена земя“, земя богата на културни традиции. В продължението на десет дни над десет артисти от страната и чужбина ще творят в подножието на Рила планина, в приказната атмосфера на Доспевската къща. Художниците ще се запознаят с историческото минало на града, ще посетят паметници на културата и ще пресъздадат видяното и преживяното в творбите си. Програмата на симпозиума включва срещи и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с обитателите на Дома за стари хора.

Тази година творците, които ще участват в симпозиума са Деян Янев, Моника Тошева, Атанас Колев /Австрия /България/, Станислава Стоянова, Андрей Будеску /Румъния/, Румен Панайотов, София Джи – Хаджипапа /Кипър/, Ерина Боянова, Радостина Доганова. Към тях фигурират и две самоковски имена – Красимира Дренска и Иван Шуманов.

Художникът Иван Шуманов се включва за поредна година в Международния симпозиум, като всеки път изненадва с интересни творби. Той е ръководител на школа по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост – 2003”. Занимава се с деца и развиването на таланта им в сферата на изобразителното изкуство. Автор е на няколко самостоятелни изложби в града и извън него. Занимава се и с различни стенописи.

Красимира Дренска е другото интересно и ново попълнение. Тя също е от Самоков и работи в областта на хартиеното изкуство, живописта, рисунката, дигиталната графика, изкуството на екслибриса и ръчноизработената книга. Проявява особен интерес към изработването на рециклирана хартия. В работите й доминират декоративният характер, орнаментът, детайлът, смесването на техники и материали. Участва в множество изложби, конкурси, пленери и форуми за изкуство на национално и международно ниво. Носител е на няколко награди. От 2016 г. е член на Съюза на българските художници в секция „Текстил“. Красимира Дренска работи и като преподавател по изобразително изкуство.

Финалът на симпозиума традиционно завършва с изложба, в която артистите представят живописни творби, обекти и скулптури, вдъхновени от културата, историята и природата на Самоков и неговите околности. Изложбата ще се състои на 3 август /петък/ от 18:30 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.

Симпозиумът се реализира в партньорство с Историческия музей, Младежкия парламент в Самоков, читалище „Младост – 2003“, вестник „Самоков 365”, с подкрепата на “Самел-90” АД, ресторант „Мадаровата къща“, хотел „Арена“ и „Бороспорт АД”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close