Регионални

За трета поредна година – Street Art Fest ще се проведе в Самоков

Жанета Димитрова

И тази година ще се проведе младежкият фестивал Street Art Fest, който набира скорост и започва да се разраства по мащабност с всяко свое издание. Той ще започне навръх Великден – началото му е седми април, давайки старт на редица почивни дни, изпълнени с културни мероприятия. Организатори на феста са Георги Николов – Гопето, с подкрепата на Община Самоков. Тази година броят на работилниците и събитията е значително по-голям от предходните две години. Повечето от тях ще се проведат в Хъб-а, специални гости ще бъдат Таня Михайлова, позната на самоковци с изложбата си – „Пейзажи по склоновете“, също така фотографът Борис Павлов и талантите от Destructive Creation, които ще направят инсталации и ще поправят счупени пейки.

Участието в работилниците е напълно безплатно, изисква се само регистрация на страницата на SEED Foundation, за да бъде предвиден броят на нужните материали. Единственото условие е участнците да имат навършени 12 години, като за по-малките е предвиден специален ден, който ще бъде обявен по-късно в страницата на Street Art Fest – Самоков.

Първите дни от фестивала – 7-ми и 8-ми април в работилниците ще се творят тематично свързани с Великден декорации. На 14-ти април и 9-ти май са предвидени специални събития за любителите на киното, а именно – късно кино в Хъб-а. На 21-ви април дейността на работилниците ще бъде в чест на пробуждането на пролетта, а следващият ден ще бъде посветен на фотографията.

Работилница по фотография ще има две поредни съботи и недели, по време на които всеки желаещ ще има възможността да прекара време в компанията на Борис Павлов. Обективите ще уловят архитектурата на Самоков, а след селекция и обработка, ще бъде представена изложба от 10-те най- добри снимки в Хъб-а. Работилницата ще ви позволи да се докоснете до висококачествена техника, а Борис ще ви запознае с по-подробно как се борави с нея.

Талантите от Destructive Creation ще разкрият тайната на изкуството в градската среда, в чието облагородяване всеки може да се включи. Началото на майските събития ще бъде поставено на 5-ти май със стрийт бол на обновената площадка до Тютюневия склад – Тотка. Няколко дни по-късно ще се проведе форум с ръководителите на работилниците. На 9 май ще има късно кино. На следващия ден – 10-ти май ще бъдат представени книги на самоковски автори.

Благодарение на разнообразието от събития и работилници за различни интереси, тази година фестивалът в Самоков се очаква да бъде още по-мащабен и да събере много повече любители творци. Финалът на Street Art Fest – Самоков е предвиден за 11-ти май с концерт на площад „Захарий Зограф“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close