Любопитно

За силата на вярата

Чудото на Кръстова гора

Мария Галчева

кръстова гораСпоред легенда, датираща от Средновековието, на това чудно местенце в Средните Родопи самият Господ Бог слиза на земята. Затова наричат околността българската Света земя. Има исторически данни, че още първите християни по нашите земи са търсели убежище по тези места, крили са църквите си в скалите, а местността е смятана за обичана от боговете открай време. Някои историци смятат, че на това място в древността се е издигало прочутото светилище на Дионисий, което през античната епоха съперничело на Делфийското по слава. В него според летописците дошъл самият Александър Македонски и получил предсказание, че ще завладее света. Същото предсказал оракулът за сина му на бащата на първия римски император Октавиан Август. Геолозите пък са убедени, че гама-льченията от урановите залежи са причината за лечебните свойства на Кръстова гора.

 

Светещ кръст се появява нощем в небето над манастира “Света Троица” в местността Кръстова гора на Родопа планина, където е най-таченото място за поклонение у нас. Виждат го само избраници, смирени и умиротворена пред Бога, реди мълвата. В това, че са го зърнали в нощното небе, се кълнат десетки хора.

Енергията на Кръстова гора е огромна, в това са убедени всички, докоснали се до местността. Всеки петък там се събират наши сънародници и чужденци, за да се молят за изцелението на тялото и душата си, с надеждата да зърнат небесния знак. Хиляди прииждат всяка година за празника Въздвижение на Честния Кръст Господен на 14 септември. В нощта срещу тази дата те преспиват в околността.

 

Гледайки навигацията си казваш „А само 24 км, за нула време сме стигнали“. Това е докато си в Бачково. Малко след това разбираш в каква времева заблуда си се вкарал, тръгвайки към това вълшебно място. Пътят е неописуем – откъм завои, но и откъм природа. Гледките, които се отварят пред теб, са в състояние да те накарат да спреш да дишаш.

Всъщност, цялата Родопа планина е магична, омайна, пленяваща. Няма кът от нея, който да не те пленява и да не те накара да се завърнеш отново.

На подобно място ще ходим и днес, заедно ще се разходим до едно от най-мистичнните и култови места  в България – Кръстова гора. Поклонническият  център се намира в пределите на община Лъки и има всенародна известност. Манастирският комплекс “Кръстова гора – Св. Троица”, е изграден именно в местността Кръстова гора.
На този родопски връх е съществувал някога манастир, разрушен през вековете. За това ясно говорят запазените зидове, обработени камъни, разкритите основи на старата църква, камъни със следи от свещи по тях, а също и намерените в земята кръстове от бигор. Мястото привлича десетки туристи и поклонници целогодишно. В близост до него е село Борово – само на 6 км.  Преданието разказва,  че там се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица, която била прикрепена към кръст или от нея бил направен кръст, се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Руският цар изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал: “Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, вие му кажете, че вашият цар не иска нищо друго освен дървения кръст, който е научил, че се пази в съкровищницата ви.” Пратениците изпълнили поръката на царя и султанът им дал искания кръст. Майката на султана, като научила за това, му рекла: Какво си направил? Знаеш ли, че този кръст крепеше властта и силата ти? Пусни потери да хванат пратениците и си го вземи.

Султанът изпратил хора, но не могли да хванат пратениците, защото, като узнали, че ги търсят, не се върнали по същия път, а се отправили към Средните Родопи. В манастира на Кръстов връх русите предали на монасите кръста и заминали за Русия. Не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен до основи, а монасите са избити. Те успели обаче да скрият кръста в подземното манастирско скривалище.

Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола. Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите. Изумителна гледка – хиляди свещи блещукат  тъмнината, а в тяхното пламъче гори надеждата.

Бдението завършва с изгрева на слънцето. Зад храма има пътека, която води до Светия кръст. В близост до храма е очното аязмо, а в близост до манастира аязмото “Гълъбицата” . Хубаво е да  се напръскате с водата, защото за да повярваме в чудесата наистина изисква усилие, но ако не дойде от сърцето, някак се губи смисълът.  Можете да видите много хора да  събират  камъчета и всичките имат кръстчета. Поверието гласи , че тези камъчета носят здраве и късмет . По клоните на дърветата намиращи се до “Гълъбицата” има много завързани дрехи, с молба за някакво изцеление. Природата е чудесна, но всичко се намира на един връх и отвсякъде има пропасти и баири.

За Кръстова гора са разказани десетки истории за чудеса, коя от коя по-невероятни. Те не могат да се обяснят рационално, а вероятно на хората не е дадено да разбират и да обясняват всичко. Невероятните разкази се носят като легенди и носят заряда на надеждата и упованието за всички, които идват там с болка.
Отделете време за да отидете там, не е задължително да е непременно на Кръстовден. Но останете повече време, защото емоцията на мястото ви обхваща веднага. Разбира се, това също не може да бъде обяснено с рационалните ни познания, но след като поемете стръмния път надолу, се чуствате по някакъв начин пречистени и одухотворени. Готови за някое следащо чудо от земния, прекрасен и греховен живот.

 

Лековитите извори

В района на Кръстова гора има два извора – Гълъбичката и Очното, на които идват голям брой поклонници, вярващи, че чрез водите им ще намерят така желаното от тях спасение от измъчващите ги здравословни проблеми.

Аязмото Гълъбичката се намира по-близо до самия комплекс на Кръстова гора и недалеч от него има издигнат параклис с кръст, пред който хората, които го посещават, отправят горещите си молби за здраве и житейско благополучие. На път за самия извор поклонниците минават покрай т.нар. Дърво на греха, чийто дънер те докосват, надявайки се, че греховете им ще бъдат простени.

Аязмото Очното е по-отдалечено от самия комплекс на Кръстова гора и за неговата вода се разказва легендата, че спира да тече, ако някой започне да се кара край него.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close