КултураОбществоРегионалниСамоков

За седми път сцената на самоковското читалище вдига завесата за „Театър без граници”

Анна Манова

За седми път сцената на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” отваря врати за Националния фестивал „Театър без граници” през октомври. Превърна се в традиция краят на месец октомври да минава под знака на театралното изкуство в неговото жанрово разнообразие. Фестивалът ще се проведе между 22-27 октомври. Организатори на културното събитие са читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” и Община Самоков.

В тазгодишното издание за призовите места и за симпатията на жури и публика ще се състезават 20 състава от най-различни точки на страната – София, Трявна, Ботевград, Първомай, Златица, с. Козаревец, Кортен, Гълъбово, Велико Търново, Левски, Раднево, Каварна, Велинград и др.

Фестивалът е с конкурсен характер и е ориентиран само към любители в областта. Срокът за подаването на заявките за участие беше до края на септември. Основаната идея на фестивала е на самоковска сцена да си дадат среща любителите на театралното изкуство от цялата страна и да запознаят аудиторията и ценителите на това изкуство с богатата палитра на театрални форми и жанрово разнообразие. Организаторите споделиха, че тази година публиката ще има възможност да види както моноспектакъл, така и по-мащабни постановки. Комисия от професионалисти в областта на професионалното театрално изкуство ще отличи най-добрите в различните категории.

Началото на състезателната част на фестивала ще започне на 22 октомври /понеделник/ от 11:00 часа. Като тази година постановките ще бъдат регулярно в часовете 11:00, 14:00, 16:00 и 18:00 часа. Само във вторник – 23 октомври, първата постановка ще бъде от 14:00 часа, в съботния ден – 27 октомври ще започнат от 13:00, а последната ще бъде от 15:30 часа.  Откриването на фестивала ще бъде 22 октомври /понеделник/ от 18:00 часа, а след това приставащите ще имат възможността да изгледат пиесата „Прах при прахта”, представена от любителски театър „Асорти” при НЧ „Градище – 1907”, г. Своге.

Официалната церемония по награждаване и закриване на фестивала ще бъде на 27 октомври – събота, от 18:30 часа.

Входът за фестивала е свободен.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close