Общество

За седми път Самоков ще бъде под „Ритъмът на планината”

Aнна Манова

За седма поредна година Самоков ще пулсира в „Ритъмът на планината”.  Това е вече наложил се младежки фестивал, който събира на едно място музиканти, артисти, ученици и младежи от Самоков, които искат да „разбият” на парчета стереотипа и да създадат една по-различна алтернатива. Желанието им е да потърсят и намерят положителната промяна в света, който обитаваме всички ние. Да създадат пространство на изкуството, което е далече от комерсиалното и дава възможност на хора от различни възрасти да открият своя талант или да осъществят идея, която са смятали за невъзможна.

Традиционно фестивалът се провежда през месец септември, като тази година ще бъде на 16.09.17г. В основата на това той да се случва именно тук и по това време на година стоят общите усилия на хип-хоп група Liberty, Младежки парламент- Самоков, Община Самоков и множеството туптящи сърца в ритмичен пулс. Фестивалът през годините непрекъснато менеше своя облик, но успяваше да запази индивидуалността и замисъла си. Неговото начало беше през 2011 година, давайки възможност на местни младежи да излязат на сцената и да изразят себе си чрез музиката. В началото се залагаше предимно алтернативното звучене, беше под формата на концерт. През годините към събитието се присъединиха най-различни организации и институции, ученици, младежи и учители. По този начин се разшири форматът и „Ритъмът на планината” от музикален концерт прерасна в арт фестивал. Самите организатори в лицето на Анри Хаджийски /от Liberty/, Йоана Механджийска / Младежки парламент/ и Деян Петров са приятно изненадани от това, че форумът пораства всяка година, а доброволците са все повече и повече. Събитието вече е включено и в културния календар на града.

През изминалите шест години „Ритъмът” се провеждаше на центъра, странично на ДНА, при стелите на Иван Шишман. Те бяха красив и интересен декор, с който се асоциираше събитието. До този момент не е имало друго мероприятие на това място. Тази година организаторите изместват локацията, с цел да се експериментира и да се провокират самоковци. „Ритъмът на планината” ще бъде в новоизградения крайречен парк, като фестивалът ще бъде в едно с откриването и на намиращия се там скейт парк.

В програмата на фестивала ще бъдат включени няколко зони с работилници, в които гостите ще могат  да бъдат творци и активни участници, следвайки „пулса” на феста. В арт работилниците ще има такива за ударни инструменти, за модерни и народни танци, за приложни изкуства, творческо писане и кръжок по оригами. В тях ще се включат Детска танцова група „Пирински полъх” от Добринище, „Кати денс студио”,Yambadon – перкусионна група по джембе /африкански музикален инструмент/,  Център за безопасен интернет, Асоциация „Родители”, ателие „Трион”, учители от „Заедно в час”, Арт палитра към Младежкия дом в Самоков, литературният клуб в града. Доброволци към феста ще бъдат ученици от всички самоковски училища и децата от Център за настаняване от семеен тип. Предвижда се и познавателна викторина, която ще е свързана с историята на Самоков и ще бъде подготвена от колективите на Исторически музей, Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” и Туристическото дружество. Работилниците ще бъдат в часовия диапазон 11:00- 16:00 часа.

Непосредствено след игрите започва и големият младежки концерт на открита сцена в крайречния парк. Отново ще има разнообразна програма, която ще включва експериментална етно музика, фюжън, хип-хоп, реге и алтернативен рок. Тук участие ще вземат „Медени звънчета”, „Кати денс студио”, Yambadon, Jazz Experiment, Dashe Project, Bockelweg, Son and Capone, The Case, ще участват още Джами, Георги Николов – Гопето и Момчил Атанасов.

Паралелно с концерта и работилниците ще се провежда и състезание по скейтборд, организирано от Община Самоков и клуб „БороБорд”. Приятелската прегръдка на феста и състезанието ще превърне откриването на крайречния скейт парк в един уникален и целодневен празник, подходящ за всички хора с интерес към алтернативните спортове и изкуства.

„Ритъмът на планината“ ще се проведе на 16.09.2015 /събота/ между 11:00 и 22:00 часа в парк „Крайречна зона“. За да вземете участие не са ви нужни пари, а единствено желание, тъй като входът е свободен”, поясниха организаторите.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close