Злободневно

За седми път – иновации и предприемчивост с адрес „Джуниър Ачийвмънт”

12271555_896948523687372_1481857344_oАнелия Балабанова

За седма поредна година Фондация Джуниър Ачийвмънт България е организацията–домакин на Световната седмица по предприемачество за България, която се провежда в периода 16-22 ноември 2015 г. Целта на глобалната инициатива, в която през 2014 г. се включиха 140 държави и 7.500000 души, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност. В рамките на тази седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. Миналата година в рамките на Световната седмица по предприемачество у нас бяха организирани 130 инициативи в близо 70 града и събитието се осъществи под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Част от серията инициативи, организирани по този повод е и Иновационният лагер, чийто традиционен домакин е ПТГ „Никола Вапцаров”. Той представлява нов образователен подход, който мотивира млади хора на възраст 15-19 г. да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа.  Така беше и тази година. Момичетата и момчетата, разделени в 10 отбора и насърчавани от своите преподавателки – Биляна Стамова и Цветелина Николова проявиха своята изобретателност, находчивост и креативност при решаването на поставения казус. Той беше свързан с измислянето и въвеждането на нов учебен предмет. Родиха се доста иновативни и практични решения, свързани с фолклора и традициите, шофирането и пътната безопасност, превенцията на алкохола и наркотиците, професионалното ориентиране и др. Жури с председател Лиляна Близнакова – зам.-директор на ПТГ „Никола Вапцаров” и членове Вергиния Йорданова – старши експерт „Професионално образование”, Оля Георгиева – преподавател по психология, Спасунка Ангелова – доскорошен преподавател и Светослава Попова – бивша ученичка на ПТГ „Никола Вапцаров” трябваше да оценят презентациите, направени в рамките на три минути като имаше възможност и да задават допълнителни доуточняващи въпроси.

След оспорваната надпревара последните станаха първи и наистина отбор 10 се поздравиха като победители. Наградите на спечелилите и техните подгласници бяха връчени от директора на училището Георги Велев и членовете на журито.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close