ОбществоРегионални

За първи път жена застана начело на Пожарната в Самоков, Ивелина Дренска пое официално длъжността от днес

Анелия Балабанова

От днес самоковската пожарна отвори нова страница в историята си с назначаването на първата жена за ръководител на службата. Ивелина Дренска застана начело на РС ПБЗН-Самоков съгласно заповед на вътрешния министър и след като спечели обявения конкурс за длъжността.  Тя е родом от  с. Доспей. Израснала е и учила в Самоков. Висшето си образование получава в Академията на МВР и от 2006 г. работи в Регионалната дирекция на Пожарната – София област. Държавният противопожарен контрол е направлението, в което се развива досегашната й кариера. За мястото на жената в една типично мъжка професия и какви амбиции си поставя в новото амплоа разговаряме с Ивелина Дренска.

Г-жо Дренска, от днес официално вече начело на Пожарната в Самоков. Задачите, които предстоят по-различни ли ще бъдат от тези, които досега се е налагало да изпълнявате?

Основната задача на Пожарната е да пази спокойствието и безопасността на гражданите. Това е една от институциите, които градят спокойствието на населението. Както Полицията, както общинската администрация. Грижата за града и населението на общината ще продължава. Важно е сътрудничеството с другите служби така, че нещата да се получават.

Жена в една типично мъжка професия безспорно буди интерес, как се озовахте в тази ситуация?

Днешният свят е изключително динамичен. Ние жените нямаме много право да бъдем нежните създания, които търсят грижа. Трябва да отстояваме позициите си и да се борим се наравно с всички мъже.

Върху какво ще бъдат фокусирани усилията Ви като ръководител?

В нашата работа превенцията и последващите действия са от изключително значение. Тя ще бъде сред приоритетните задачи. Друг мой ангажимент като ръководител е да се грижа за повишаване професионалната подготовка на състава, с осигурени повече тактически занимания за колегите.

Кое е било най-сериозното предизвикателство в кариерата Ви до момента? Със сигурност е имало такива и то не едно.

Много са били предизвикателствата, но в крайна сметка аз досега съм работила предимно в областта на превенцията – във връзка с новото строителство, с изграждането на сградите, тяхното безопасно реализиране, работата с учениците. Предизвикателства срещам всеки ден в общуването с хората.

Виждате ли днес една сбъдната детска мечта?

Ще споделя думи на баба ми. Тя казва и до ден днешен, че като малка съм искала да стана войник. В този смисъл може да се каже, че се е сбъднала една моя мечта. Не точно тази на военен, но пък и пожарникарите носят униформа.

А това, че намирате реализация в родния град подсилва ли удовлетворението?

Разбира се. Човек като намери реализация в своя роден град – там, където е отраснал и му е мило работи с двойно повече усилия. Надявам се един ден моите деца да останат и желаят да живеят в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close