ОбществоРегионалниСамоков

За първи път в Бели Искър хвърляха кръста, 14-годишният Ивайло Георгиев го улови

Анна Манова

За първи път в самоковското село Бели Искър се проведе Богоявленският ритуал по Йордановден. Главен организатор на събитието е колективът на НЧ ” Стойне Ангелов -1932″. Събитието започна в 13:00 часа. В центъра на селото отец Йордан отслужи празничен водосвет, организиран  от кметство Бели Искър. Празникът е организиран благодарение на дарения, направени от Силвия Благоева, председателя на читалището Диана Терзийска и Църковното настоятелство.

След водосвета всички се отправиха към реката, за да станат част от Богоявленския ритуал.

Около 10 млади мъже се впуснаха в студените води. Белоискровци насърчаваха момчетата, като изразиха и радостта си от това, че и в тяхното село вече се спазва традицията по Йордановден. Кръстът бе изваден от един от най-младите участници – 14 – годишният Ивайло Георгиев. Той зарадва всички присъстващи със смелостта и бързината си. А след това поведе мъжкото хоро в реката. А най-малкият сред групата мъже – Юлиян Георгиев, нямаше десет години. Ивайло Георгиев сподели пред екипа на „Самоков 365”, че се вълнува и до последно се е колебал дали да се включи в празника, но все пак желанието е надделяло. Младежът получи от Църковното настоятелство сумата от 50 лв., икона за здраве и поздравления от страна на всички присъстващи.

Наред с това се проведе и ритуалът  „Топеница”, който е свързан с младоженци, венчали се през изминалата година. В случая напръскана за здраве беше младата булка Жанета Стоянова /и наша колежка/, която сключи брак през пролетта на 2018 година и заедно със семейството й се радват на малко бебче.

Всички в селото се надяват традицията, положена през януари 2019 година, да бъде продължена и занапред. А годината да бъде здрава и късметлийска за всички.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close