Регионални

За Международния ден на учителя

Анелия Балабанова

%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b83По инициатива на ОбКС на СБУ Самоков беше отбелязан Международният ден на учителя. Преподаватели и директори се събраха в „Арена” – Самоков, за да отбележат събитието. То започна с приветствие от председателя на синдикалната организация в Самоков Бойка Михайлова. Към благодарствените думи за всеотдайността в професията се присъединиха народният представител Радослав Стойчев, кметът Вл. Георгиев, Антоанета Антонова – председател на Комисията по култура, образование, и младежки дейности в Общинския съвет, Генка Динева – преподавател. За да почетат празника бяха дошли зам.-кметовете Васил Сайменов и Люба Кленова.

Казват, че отговорни за възпитанието на децата са техните родители. Има неща обаче като знания, ценности, мечти, които детето изгражда на едно различно място от дома – училището. Над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя. Датата е предложена от ЮНЕСКО през 1994 г. по повод на 40-та годишнина от приемането на препоръките за статута на преподавателите и се отбелязва до ден-днешен. След изказванията на официалните гости събитието продължи с делова част. Жулияна Костова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината разясни важни подробности, свързани със Стратегията за развитие на средното образование в Самоков, приета от Общинския съвет на сесията през месец май. Същата е базирана на две основни опорни точки  –  брой и структура на демографския състав и бюджет, формиран в зависимост от децата в съответното учебно заведение. Заложени  са идейни предложения, целящи подобряване на материалната база и не само. Едно от намеренията са да се връчват награди за учител на годината по повод 24-ти май. Преди  разглеждането на сесия ,Стратегията е била обсъдена с директорите. До края на октомври трябва да бъде изготвен и планът за действие.

В заключителната част от проявата Илка Динева – директор на ЦДГ „Детелина” сподели подробности относно Наредбата на условията и реда за вписване в Регистъра на общинските детски градини на територията на община Самоков  и Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в общинските детски градини  на територията на община Самоков, приети на сесия на Общински съвет на 16-ти септември. Срещата продължи в неофициална обстановка с разисквания на някои от въпросите, касаещи работата на училищата и детските градини.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close