Самоков

За липсата на култура и зад волана

пешеходна-пътека-ЗебраМария Галчева

Постоянно говорим за превенция над нарушенията зад волана, защото последствията могат да бъдат наистина фатални. Също толкова постоянно обаче виждаме как безумно се кара по улиците. Вината е комплексна – няма чувство за отговорност, пък и никой не прави забележка. Все едно, че сме из пустошта и си правим, каквото поискаме. Много е важен личният пример – доста от нас са сядали в учебна кола. В момента когато книжката стане факт, автоматично става факт и забравянето на написаното в правилника.  Дали можеш да забравиш да подадеш мигач обаче? Навярно не е толкова трудно да спазваш 50 км в час в населено място – въпрос е на култура и на уважение към околните.

Във връзка с основната тема на „Самоков 365” тази седмица, свързана със системните нарушенията на Закона за движението по пътищата, потърсихме кмета в опит да открием по какъв начин общината би могла да бъде в полза на гражданите в намерението им да се движим спокойно по улиците.

Липсващи знаци

Много шофьори са на мнение, че в града, малко или много, като на познато място се кара наизуст, но не така стоят нещата с гостите на Самоков. Липсват знаци, които казват предимството, липсват знаци, които да указват посока на движение при еднопосочни улици, липсват знаците „Стоп”. Цената на един знак е около 70 лева. Няма да се изненадаме от факта, че пътните знаци често са похищавани – т.е. крадени.  По този въпрос кметът беше категоричен – „Всяка година подменяме  знаковото стопанство, купуваме, слагаме, някъде допускам, че на места може да липсват. Това, което е наша грешка или пропуск, ние непрекъснато се опитваме да коригираме.  Където имаме сигнал, действаме – заявяваме, купуваме  и слагаме, но това  кой как кара е работа на друга институция”.

„Легнали полицаи”

Съвсем скоро на служебната поща на вестника получихме сигнал за нарушаване на ограничението на скоростта. Конкретният случай беше насочен по-точно за улица „Вардар”, която нашият читател  посочва като място, където редовно се кара със скорост над позволената.  Това е масов проблем за града и го виждаме ежедневно. По улиците „Македония”, „Търговска”, „Вардар”, „Искър”, „България”, „Софийско шосе” гледката на подпилени гуми е нещо обичайно. Защо обаче? Отговорът е липсата на контрол и съвест.

Оказва се, че т.нар. „легнали полицаи” не могат да се  поставят на републиканска пътна мрежа: „Давам един пример, бул. „Искър” е  републиканска пътна мрежа и няма как да ни разрешат на републиканска пътна мрежа да слагаме легнали полицаи.  Такава процедура направихме за пешеходната пътека, която беше до  училището „Станислав Доспевски”, съгласувахме, разрешиха ни и за това я повдигнахме. В  града пешеходните пътеки винаги ги правим така – повдигаме ги. „Легналият полицай”  играе точно такава роля за намаляване на скоростта, но  транспортната схема от тази година се обнови, в нея вкарахме кръговите кръстовища и велоалеите, защото ги нямаше и именно там със знаци може да регулираме скоростта. Ще дам други примери: в  Поповяне имаше „легнали полицаи” на републиканската пътна мрежа, казаха, че ще ни санкционират и ги махнахме. По селата жителите си ги искат, но …  Сега съм решил на своя глава на някои места, ще видя кои и по селата, и в града ще сложим, но рискуваме да ни глобят” – коментира Вл. Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close