РегионалниСамоков

За какво ще има пари в бюджет 2018?

Анелия Балабанова

Началото на годината е времето, в което традиционно се обсъждат финансовите разчети и параметрите на бъдещия бюджет. Общинските бюджетни макрорамки се изготвят  на база националните, които обичайно стават ясни през месеците ноември и декември на изтичащата година. За какво ще има пари община Самоков през 2018 г? Отговорът на този въпрос е доста относителен като се има предвид актуализациите през годината и преразпределението по дейности и пера.

37 344 538 лв. е макрорамката на бюджет 2018 г. Това стана ясно по време на предварителното обсъждане, което се проведе в петък /12-ти януари/. Някои го нарекоха публично представяне. На него присъстваха граждани, представители на общинска администрация, съветници, включително и народният представител Радослав Стойчев. „Поставили сме си за изпълнение една изключително амбициозна програма” – коментира още в самото начало зам.-кметът Сия  Шехтанова. Тя приведе като пример бюджетите на  други общини – Дупница /26 400 000 лв./, Кюстендил /34 400 000 лв./, Ботевград  /24 000 000 лв./. В рамките на предварителното обявление и предвидения срок бяха постъпили  две предложения. Едното беше от група интелектуалци  – Анжелино Димитров, инж. Славчо Георгиев, инж. Антон Пиргов, д-р Константин Панев, инж. Славчо Тасев, касаещо обществения интерес и целесъобразното изразходване на средствата. Георги Хаджийски – кмет на с. Драгушиново повдигна въпроса за спазването на закона и активното участие на кметовете на кметства в разпределението на публичните финанси.

11 968 014 са планираните собствени приходи в т.ч. 3 702 000 лв. от имуществени и други данъци. Най-много средства се предвижда да бъдат заделени за образование – 13 136 621 лв. 31.78 % от размера на бюджета или  11 869 861 лв. са планирани за благоустрояване.  От името на група седмокласници, участници  в клуб „Приятели на природата” направи няколко предложения. Първото от тях касаеше велоалеята  покрай р. Искър и искането да бъде продължена в посока на село Бели Искър. Също така да бъдат поставени ограничители на велоалеята към Продановци, за да минават коли. Не на последно място да се предприемат действия за охраната на парк „Лаго”. „Търсят се варианти за външно финансиране за продължаване на велоалеята към Бели Искър. Ще помислим и за по трайни прегради към тази за Продановци” – коментира кметът Вл. Георгиев.

В бюджета липсва цялостна философия, обобщи съветникът  Васил Зашкев. По думите му се залага единствено на рутинни неща без никаква стратегическа мисъл.  Дооборудването на депото е един от проектите, които трябва да приключат през 2018 г. и резултатът да придобие реални измерения. През това време трябва да започне изграждането на Център за обществена подкрепа. 50 млн. лв. общо ще бъдат насочени за развитието на района. За всеки един човек обаче то има индивидуални измерения и те са свързани с нещата, които го засягат пряко.  Жена от Доспей например се оплака от състоянието на улицата, която води до дома й. Инж. Светослав Ранов подробно разясни обектите в списъка за капиталови разходи. В основната си част те са ремонти на обществени сгради – детски градини и др. Проектът за бюджет предстои да бъде разгледан на сесията, която ще се проведе на 26-ти януари.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close