Самоков

За или против обществените контейнери за смет?

Благовест Коларов

Преди време, при писането на един коментар се замислих за ползата и вредите от съдовете за смет, поставени на обществени места за общо ползване. От две три седмици наблюдавам такива места и виждам, че вечер контейнерите винаги преливат от боклуци, и такива места се оформят като най мръсните, където законно всеки може да си изхвърли боклука. Споделих с читатели, че лично съм наблюдавал немарливото, прекалено грубо боравене с тези контейнери тип “Бобър”, от работниците по чистотата (само за една година закупените втора употреба, но много запазени контейнери от Германия поставени в горният край на града под “Ридо”, бяха със счупени колела и смачкани ламарини).  И няма как да бъде другояче, след като камиона ги тряскаше  от 20 – 30 см и повече  на земята. Всяка сутрин включително и неделя, огромен камион на БКС, с цял екип около него ( 2 -ма работника и шофьора) идва специално за да прибере препълнените всеки ден 2 бр. контейнери . Защо са тези разходи, като с нищо не се допринася за чистотата на града.

 

Напротив такива места както казах са най мръсните, карат се боклуци от други места с коли, колички, колела и каквото ви дойде на ума.Да сте видели да е чисто около контейнерите зад магазина “Вилаз”, старото лятно кино? Има и такива моменти когато работниците по чистотата са ги прибрали наскоро.  Работят хората, но това е непосилна задача . Само на другият ден пак всичко е пълно. Виждал съм автомобилни гуми, стъкла за автомобили, всевъзможни боклуци, които като няма вече къде да се слагат се оставят до контейнерите. Аз също имам голям двор с отпадъци от градината, но не си позволявам да ги натоваря на колата в чували и да се отърва лесно от тях, захвърляйки ги до някой обществен контейнер. Всеки трябва да си бере гайлето като си слага боклуците в собственият контейнер! Не съм съгласен да плащаме всички за общ. контейнери от които се възползват малцина. Доказано е от практиката и историята, че колективната обща собственост не се пази и стопанисва като нещо свое. За съжаление е  така! А един такъв контейнер струва точно 465 лв. Пластмасовите тип “Бобър” са 500 лв! Преди няколко години се дадоха 150 хил.лв за такива контейнери!!!. Повтарям се , но ще се повтарям докато отговорните хора не обърнат внимание на това! Да сте видели  такъв контейнер да е изпълнил предназначението си? Аз не съм! Но както съм писал и друг път изгорели могат да се видят. Поне аз съм видял на 2-3 места останала купчина пластмаса след хвърлена цигара или нещо от тоя род. Дава ли си сметка тоя злосторник, че това са парите на родителите му, и допълнителната вреда с отровния пушек? Винаги ще има такива случаи, но не е само бедата в това, че се палят, а и в това , че е утопия хората да почнат да ги използват по предназначение. Не е само до съвест, а и до неудобството да ходиш 500 м. и повече да си хвърлиш боклука пред някой дом, където по нещастно стечение на обстоятелствата е поставен контейнер за разделно събиране.

Писах преди време до сайта на Община Самоков за опита на пловдивска фирма за разделно събиране по домовете. Пратих и клип.  Отговор никакъв! Те са заети с по важни неща. Всеки може да  погледне в интернет клипа, да провери какви отзиви има. Единствено което не одобрих е огромният камион, който събираше събраният разделно в полиетиленови чували боклук. Как може такъв камион да спира през 10 м. и да чака докато работника изнесе 1 -2 чувала с разделно събран боклук? Затова предложих преди години да се ангажират конски каруци специално пригодени за това, но това се видя едва ли не скандално допотопно на моя позната, радетелка за зелената идея. Става дума за момиче, което продаваше цветя в кв”Самоково”. Затова драга, сега в по модерното време може да направим по поръчка електромобили с такова предназначение. Но не е екологично, а и от финансова гледна точка неприемливо, камион да бръмчи и замърсява въздуха докато се събира разделно събраният боклук. Наскоро видях боклуци и около много добре направените в кв.”Самоково” подземни контейнери. Ето, че такива места привличат като магнит някои хора лесно да се отърват от боклука си, като пред тях си запазят чистичко.  На горният гробищен парк също се изхвърля какво ли не. Ако се постави камера и се санкционират някои хора, може и да има резултат. Наскоро видях огромни атомобилни гуми. Това са от рейсовете които паркират на широкото място. Уважаеми съграждани, това са контейнери само за отпадъци събрани в гробищният парк, и е израз на неуважение към вашите близки погребани там. А бе нямате ли понякога такива угризения? Не знам на колко места има такива контейнери, но и 20 -ина да са, това са 40 бр.контейнери х 465 лв.=18 600лв!!! Не броя пластмасовите загрозяващи града контейнери. Не говоря за големите контейнери които обслужват блоковете. Там не може да няма и “Бобър”и по големи , но прикрити зад дървен параван е много добре направено нещо. Та моето мнение след всички тия приказки и размишления, е твърдо против контейнерите поставени за всеобщо ползване. Който е “за”, нека бъде така отзивчив да ме убеди на страниците на местната преса! Ето и някои снимки на тези места, направени наистина след наводнението, но такава е гледката почти винаги.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close